Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Egypt: Izrael a Hamas musia byť flexibilní, ak chcú prímerie

Na snímke Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Hamas v piatok ráno uviedol, že tím jeho vyjednávačov odišiel z mierových rozhovorov, ktoré sa konali v egyptskej Káhire, a odcestoval do katarskej Dauhy.

Káhira 10. mája (TASR) - Egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí a šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa zhodli, že Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas musia konať "flexibilne" v záujme dosiahnutia prímeria vo vojne v Pásme Gazy, uviedlo v piatok vo vyhlásení egyptské ministerstvo zahraničných vecí. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Šukrí a Blinken sa v telefonickom rozhovore zhodli, že "je dôležité naliehať na (obe) strany, aby preukázali flexibilitu a vynaložili potrebné úsilie na dosiahnutie dohody o prímerí a ukončili tak humanitárnu tragédiu v Gaze".

Hamas v piatok ráno uviedol, že tím jeho vyjednávačov odišiel z mierových rozhovorov, ktoré sa konali v egyptskej Káhire, a odcestoval do katarskej Dauhy. Militantné hnutie to okomentovalo tak, že Izrael "odmietol návrh, ktorý vyjednávači predložili a mal proti nemu námietky". Vyjednávači Hamasu odmietli svoj návrh zmeniť a dodali, že "rozhodnutie majú v rukách okupanti".

Webová stránka Al-Qahera News, ktorá je napojená na egyptskú vládu, vo štvrtok informovala, že z Káhiry už odišli aj izraelskí vyjednávači.

V piatkovom vyhlásení egyptského ministerstva zahraničných vecí sa ďalej uvádza, že vyjednávanie je v "citlivej fáze". Káhira zároveň vyjadrila obavy, že ak Izrael naplno vojensky vpadne do civilistami preplneného mesta Rafah, ktoré leží na hranici s Egyptom na juhu Pásma Gazy, mohlo by to ohroziť "stabilitu a bezpečnosť" regiónu.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller uviedol, že Blinken počas toho istého rozhovoru ubezpečil Šukrího, "že Spojené štáty nepodporujú rozsiahlu vojenskú operáciu v Rafahu" a odmietajú "akékoľvek nútené vysídľovanie Palestínčanov z Gazy".