Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Egypt: Izraelu chýba politická vôľa zastaviť vojnu v Pásme Gazy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Egyptský rezort zahraničia svojím vyhlásením reagoval na izraelský útok, ktorý sa odohral v noci na sobotu na areál školy v meste Gaza.

Káhira/Tel Aviv 10. augusta (TASR) – "Zámerné zabitie" neozbrojených Palestínčanov je dôkazom chýbajúcej politickej vôle zo strany Izraela zastaviť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásilo v sobotu egyptské ministerstvo zahraničných vecí. TASR informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

Egyptský rezort zahraničia svojím vyhlásením reagoval na izraelský útok, ktorý sa odohral v noci na sobotu na areál školy v meste Gaza. Škola podľa palestínskych úradov slúžila ako azyl pre vysídlených Palestínčanov.

Izraelská armáda tvrdí, že škola a mešita v jej areáli boli veliteľským a riadiacim centrom, ktoré slúžilo ako úkryt teroristov a veliteľov Hamasu. Podľa armády z tohto miesta operovalo približne 20 bojovníkov Hamasu a hnutia Islamský džihád.

Palestínske hnutie Hamas útok izraelského letectva odsúdilo a označilo ho za "nebezpečnú eskaláciu". Podľa Hamasu si útok vyžiadal 90 až 100 obetí. Úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy pôvodne uviedol, že útok si vyžiadal 40 mŕtvych, palestínske zdravotnícke orgány neskôr informovali, že počet obetí presiahol 60 ľudí. Zranenia utrpelo niekoľko desiatok ľudí.

Izraelská armáda dlhodobo obviňuje Hamas z toho, že zámerne umiestňuje svoju vojenskú infraštruktúru, ako veliteľské a riadiace centrá, do civilných objektov a využíva palestínskych civilistov ako ľudské štíty. Hamas tieto tvrdenia popiera.

Bezprecedentný útok hnutia Hamas na juh Izraela z vlaňajšieho októbra si vyžiadal 1195 obetí. Militanti počas útoku zajali a do Pásma Gazy uniesli 250 rukojemníkov, z ktorých 111 je stále v zajatí v palestínskej enkláve. Izraelská armáda sa domnieva, že 39 z nich je už po smrti. Pri odvetnej ofenzíve Izraela v Pásme Gazy zahynulo podľa údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva riadeného Hamasom 39.699 ľudí.