Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Zahraničie

V egyptskom meste Minya vandali zničili múzeum Malawi

Malawi-múzeum Foto: AP Photo/Roger Anis

Po spočítaní škôd sa ukázalo, že sa podarilo zachrániť menej ako päť percent exponátov. Informoval o tom dnes internetový portál ihned.cz

Bratislava 22. augusta (Teraz.sk) - K vlámaniu do múzea prišlo ešte minulú stredu, no podľa Egyptského ministerstva pamiatok išlo o najhoršie plienenie v moderných dejinách zeme. Z celkového počtu 1089 exponátov sa podarilo zachrániť menej ako 5 %. Podľa egyptindependent.com sa 12 predmetov už dostalo do rúk egyptskej polície. Tie poputujú do rúk reštaurátorov.

Medzi ukradnutými predmetmi boli napríklad 3500 rokov stará vápencová socha, staroveké starožitnosti, grécke a rímske mince alebo socha dcéry starého egyptského kráľa Achnatona. Zo sutín sa podarilo archeológom vyniesť dve múmie, niekoľko ďalších však útočníci spálili. Sochy, ktoré boli príliš ťažké, zničili na mieste.

Podľa serveru theartnewspaper.com protesty v Káhire oslabujú policajné sily, ktoré by inak mali chrániť pamiatkové miesta v zemi. Aj pri tomto útoku zomrelo niekoľko strážcov ale i predavač lístkov. Tí sa snažili vlamačom zabrániť v útoku.

Podľa šéfa múzejného odboru na egyptskom ministerstve pamiatok Ahmena Sharafa však za útokom stoja členovia Moslimského bratstva. Pred múzeom totiž mali viesť mierumilovný pochod, ktorý sa však zmenil na vlámanie a rozbitie brány. Vstupu bránila aj archeologička Monica Hanna. Útočníci ju však nepočúvali a vyjadrili sa, že ničenie pamiatok je odplata zato, že egyptská armáda zabíja protestujúcich v Káhire. Uviedol to portál ihned.cz



Šéfka UNESCO Irian Boková vo svojom vyhlásení povedala, že vlámanie spôsobilo egyptskému ľudu a jeho histórii nenapraviteľné škody. Všetky ukradnuté predmety zaradili na zoznam odcudzených pamiatok, aby sa nemohli legálne dostať na trh. Podľa vyjadrení Salimy Ikram, vedúcej katedry egyptológie, sa však všetky starožitnosti nepodarí nájsť. Prívrženci ich zničia z obáv, žeby mohli byť vystopované.

Ministerstvo pamiatok v Egypte okamžite nariadilo posilnenie bezpečnosti pri ďalších pamiatkových zónach, pred Egyptským múzeom v Káhire podľa agentúry AP zaparkovalo asi tridsať tankov a do mesta Minya mieria ďalšie posily.