Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Zahraničie

Egypt posiela do pásma Gazy zdravotnú pomoc a potraviny

Novinári a ďalší utekajú počas izraelského leteckého útoku na vrchné poschodia komerčnej budovy neďaleko ministerstva zdravotníctva v Gaza City, v pásme Gazy 17. mája 2021. Foto: TASR/AP

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v nedeľu nariadil otvorenie hraničného priechodu Rafah medzi pásmom Gazy a Egyptom.

Káhira 18. mája (TASR) - Egypt posiela 65 ton zdravotnej pomoci do susedného pásma Gazy, kde pri najnovších leteckých útokoch Izraela prišlo viac ako 200 Palestínčanov o život a stovky utrpeli zranenia. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na egyptské zdravotnícke úrady.

Egyptská ministerka zdravotníctva Hála Zájidová v pondelok povedala, že zásielka obsahuje prostriedky na liečbu popálenín, pľúcne ventilátory, kyslíkové fľaše a injekčné striekačky. Nemocnice v pásme Gazy sú podľa jej slov preplnené pacientmi.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v nedeľu nariadil otvorenie hraničného priechodu Rafah medzi pásmom Gazy a Egyptom. Cieľom je umožniť ošetrenie zranených ľudí z pásma Gazy v egyptských nemocniciach a poslať medicínsku pomoc.

Egypt v utorok do pásma Gazy podľa AFP poslal 26 nákladných automobilov s potravinami a 50 sanitiek na prepravu zranených. Táto krajina takisto oznámila, že pripraví dokopy viac ako 900 lôžok v 11 nemocniciach.

Vzájomné ostreľovanie medzi frakciami v Gaze a izraelskou armádou trvá od 10. mája. Podľa posledných údajov bolo na izraelskej strane zabitých najmenej desať ľudí a ďalšie stovky boli zranené. Na palestínskej strane v pásme Gazy už počet obetí útokov izraelskej armády dosiahol 213 a zranených bolo viac ako 1400 ľudí, píše AFP.

Organizácia Spojených národov (OSN) uvádza, že takmer 40.000 Palestínčanov bolo vysídlených a 2500 prišlo o domov.