Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Zahraničie

Egypt vyslal do zničeného pásma Gazy konvoj stavebnej techniky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Egyptský konvoj vstúpil na územie pásma Gazy cez hraničný priechod Rafah - jediný, ktorý nekontroluje Izrael.

Káhira 4. júna (TASR) - Egypt v piatok vyslal do susedného pásma Gazy konvoj s bagrami, nákladnými autami a žeriavmi, ktorý má "pripraviť pôdu pre rekonštrukciu" palestínskej enklávy, kde počas nedávneho konfliktu s izraelskej armádou došlo k veľkým materiálnym škodám.

Vo vyhlásení egyptskej vlády sa podľa agentúry AFP uvádza, že konvoj bol vyslaný na základe pokynov prezidenta Abdala Fattáha Sísího a sú v ňom "inžinieri a technické tímy".

Egyptský konvoj vstúpil na územie pásma Gazy cez hraničný priechod Rafah - jediný, ktorý nekontroluje Izrael.

Sísí prisľúbil sumu 500 miliónov dolárov na pomoc pri rekonštrukčných prácach v husto osídlenej Gaze, kde žijú asi dva milióny ľudí. Okrem tejto pomoci Egypt zohral kľúčovú úlohu pri rokovaniach o prímerí, ktoré 21. mája ukončilo 11 dní bojov medzi Izraelom a islamistickým hnutím Hamas, ovládajúcim pásmo Gazy.

Počas izraelských útokov v pásme Gazy prišlo o život najmenej 254 Palestínčanov. Ostreľovanie izraelského územia si vyžiadalo 12 obetí.

Boje medzi izraelskou armádou a militantmi z pásma Gazy vypukli 10. mája po tom, čo začiatkom mája na jeruzalemskej Chrámovej hore - treťom najposvätnejšom mieste islamu a najposvätnejšom mieste judaizmu - došlo k stretom medzi izraelskými bezpečnostnými zložkami a Palestínčanmi.

V Jeruzaleme tiež eskalovalo napätie pre hroziace vysťahovanie palestínskych rodín z domov vo štvrti Šajch Džarrá ležiacej vo východnej časti mesta.

Ďalším sporným bodom zostáva pokračujúca blokáda pásma Gazy Izraelom a Egyptom, ktorú židovský štát zaviedol v roku 2006.