Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

EK sa nepáči, že stále nie sú známe výsledky volieb na Ukrajine

Bez popisu Foto: TASR

Z čiastkových výsledkov vyplýva, že voľby vyhrala Strana regiónov ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.

Brusel 3. novembra (TASR) - Európska komisia sa dnes kriticky vyjadrila k minulotýždňovým parlamentným voľbám na Ukrajine.

Šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová v dnes zverejnenom vyhlásení uviedla, že spolu s komisárom Štefanom Fülem zodpovedným za rozširovanie EÚ a susedskú politiku sú "čoraz viac znepokojení" z toho, že ani päť dní po uzavretí volebných miestností nie sú k dispozícii konečné výsledky hlasovania.

Ashtonová a Füle vyzvali ukrajinské orgány, aby sčítavanie hlasov čo najskôr dokončili a sťažnosťami sa zaoberali okamžite a podľa demokratických pravidiel.

Parlamentné voľby na Ukrajine podľa oficiálneho stanoviska pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) poznačilo využívanie štátnych zdrojov a zariadení na kampaň vládnucej Strany regiónov, ako aj nedostatok transparentnosti, pokiaľ ide o financovanie strán. Kritizovali tiež to, že mediálne spravodajstvo o voľbách bolo naklonené v prospech vládnucej strany.

Z čiastkových výsledkov vyplýva, že voľby vyhrala Strana regiónov ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča pred Zjednotenou opozíciou-Baťkivščynou expremiérky Julie Tymošenkovej, komunistami, prozápadnou stranou UDAR boxera Vitalija Klička a krajne pravicovou nacionalistickou stranou Sloboda.