Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Ekvádor označil mexickú veľvyslankyňu za personu non grata

Na archívnej snímke z 10. januára 2023 mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. Foto: TASR/AP

Prezident Obrador hovoril o tom, že žena-kandidátka na prezidenta v Ekvádore, ktorá v predvolebných prieskumoch viedla, bola nespravodlivo spojená s atentátom na Villavicencia.

Quito 5. apríla (TASR) - Ekvádorská vláda vo štvrtok vyhlásila mexickú veľvyslankyňu Raquel Serur Smekeovú za personu non grata a vyzvala ju, aby krajinu čo najskôr opustila. Ekvádor ako dôvod uviedol "nevhodné" komentáre mexického prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora o minuloročných voľbách v Ekvádore, ktoré sprevádzalo násilie vrátane vraždy jedného z kandidátov. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

Mexický ľavicový prezident prirovnal atentát na prezidentského kandidáta v Ekvádore Fernanda Villavicencia k násiliu počas aktuálnej volebnej kampane v Mexiku, keď zastrelili niekoľko kandidátov. Parlamentné voľby v Mexiku majú byť v júni.

Prezident Obrador hovoril o tom, že "žena-kandidátka" na prezidenta v Ekvádore, ktorá v predvolebných prieskumoch viedla, bola nespravodlivo spojená s atentátom na Villavicencia.

Nádejná kandidátka na prezidenta Luisa Gonzálezová, protežantka bývalého prezidenta Rafaela Correu, októbrové voľby prehrala s rozdielom štyroch percentuálnych bodov. Zvíťazil kandidát Daniel Noboa, ktorý do úradu nastúpil v novembri 2023 a prisľúbil bojovať proti drogovým gangom a rastúcemu násiliu.

Mexický prezident, ktorý obvinil ekvádorské médiá z korupcie, podľa agentúry Reuters nepriamo zaútočil aj na mexické médiá, ktoré sú jeho častým terčom. Podľa jeho vyjadrení by mali médiá za podobné kampane niesť zodpovednosť.