Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 27. október 2024Meniny má Sabína
< sekcia Zahraničie

EP: Demokratický úpadok Gruzínska zastavil jeho integráciu do EÚ

Na archívnej snímke europoslanci . Foto: TASR - Martin Baumann

Poslanci EP dali v uznesení jasne najavo, že nemožno očakávať ďalšie napredovanie vzťahov Tbilisi s EÚ, pokiaľ sa problematická legislatíva nezruší, píše sa vo vyhlásení EP.

Štrasburg 9. októbra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu v Štrasburgu prijali uznesenie o demokratickom úpadku v Gruzínsku, čo fakticky zastavilo jeho integráciu do Európskej únie, informuje TASR. Gruzínsko získalo štatút kandidátskej krajiny EÚ len v decembri predošlého roka.

Za uznesenie hlasovalo 495 europoslancov, 73 bolo proti a 86 sa zdržalo hlasovania. EP v uznesení zdôrazňuje, že vládnuca strana Gruzínsky sen presadzuje čoraz autoritatívnejšiu agendu vrátane obmedzovania slobody médií a LGBTQ+ osôb. Podľa europoslancov nedávno prijaté gruzínske zákony porušujú slobodu prejavu, obmedzujú kritické hlasy v občianskej spoločnosti a sektore mimovládnych organizácií a diskriminujú zraniteľné osoby.

Poslanci EP dali v uznesení jasne najavo, že nemožno očakávať ďalšie napredovanie vzťahov Tbilisi s EÚ, pokiaľ sa problematická legislatíva nezruší, píše sa vo vyhlásení EP. Naopak, pre pokračujúci úpadok demokracie v krajine požaduje EP zmrazenie všetkých finančných prostriedkov EÚ poskytovaných gruzínskej vláde, kým nebudú zrušené "nedemokratické" zákony.

EP vyzval na "dôkladné vyšetrenie policajnej brutality voči pokojným demonštrantom, ktorí vyšli do ulíc na jar 2024 na protest proti Moskvou inšpirovanému zákonu Gruzínskeho sna". Zákon označuje za zahraničných agentov médiá a mimovládne organizácie financované aj z cudziny, vrátane EÚ.

Poslancov EP znepokojuje podľa vyhlásenia atmosféra nenávisti a zastrašovania, ktorú podporujú prejavy vládnych predstaviteľov, aj ich útoky na politický pluralizmus. Odsudzujú komentáre zakladateľa a čestného predsedu strany Gruzínsky sen Bidzinu Ivanišviliho a vedúcich predstaviteľov vlády, ktorí sa vyhrážajú zákazom opozičných strán a oponentov označujú za zločineckú politickú silu.

Europoslanci sa na záver domnievajú, že nadchádzajúce parlamentné voľby (26. októbra) budú rozhodujúce pokiaľ ide o budúci demokratický vývoj a geopolitický smer krajiny, ako aj jej budúcnosť v EÚ. Naliehajú na tamojšie orgány, aby zabezpečili, že voľby budú v súlade s najvyššími medzinárodnými normami a budú rešpektovať vôľu a slobodnú voľbu gruzínskeho ľudu.