Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Zahraničie

Ľudovci, socialisti a liberáli naznačili, že podporia Von der Leyenovú

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas zasadnutia Európskeho parlamentu vo štvrtok 18. júla 2024 v Štrasburgu. Foto: TASR/AP

Europoslanci v reakcii na jej prejav zdôraznili, že pre inštitúcie EÚ je dôležité viac počúvať robotníkov, farmárov a hlasy priemyslu.

Brusel/Štrasburg 18. júla (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v rámci svojich reakcií na štvrtkový prejav predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej v pléne EP naznačili rozkol, ktorý existuje ohľadom jej nominácie na druhý mandát na čele exekutívy EÚ. Informuje o tom spravodajca TASR.

Lídri proeurópskych skupín - Európskej ľudovej strany (EPP), socialistov a demokratov (S&D) a RE - potvrdili svoju podporu Von der Leyenovej pre druhý mandát na čele eurokomisie. Šéfka EK ráta aj s podporou Zelených a časti poslancov Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR).

Europoslanci v reakcii na jej prejav zdôraznili, že pre inštitúcie EÚ je dôležité viac počúvať robotníkov, farmárov a hlasy priemyslu. Uvítali ňou sľúbené nové zameranie politík na bývanie a zdôraznili potrebu spravodlivej medzinárodnej hospodárskej súťaže, silnej podpory Ukrajine, ukončenia vojny v Pásme Gazy a lepšej kontroly migrácie.

Mnohí zákonodarcovia vyzvali na pokračujúce úsilie o potlačenie vzostupu krajne pravicovej politiky a presadzovanie sociálnej spravodlivosti, klimatických opatrení a rodovej rovnosti.

Viacerí poslanci žiadali lepšie zameranie na boj proti chudobe, nezamestnanosti a za solidárnu Európu. Niektorí zo zákonodarcov, hlavne z euroskeptických politických skupín Patrioti pre Európu (PfE) a Európa suverénnych národov (ESN), ktoré jasne naznačili, že za Von der Leyenovú nezahlasujú, zdôraznili, že je dôležité počúvať priania občanov pokiaľ ide o ochranu, identitu a suverenitu a odmietnuť nadmernú reguláciu a masovú imigráciu a vyzvali na strategickú autonómiu. Niektorí poslanci z týchto skupín odsúdili súčasnú hospodársku a poľnohospodársku politiku EÚ, ktorá by sa podľa nich mala viac zasadzovať za Európu slobodných a suverénnych národov.

Počas prejavu predsedníčky liberálnej skupiny Obnovme Európu (RE) Valérie Hayerovej šéfka EP Roberta Metsolová nechala vyviesť zo sály rumunskú europoslankyňu Dianu Šošoacovú z frakcie Nezaradených, ktorá opakovane kričaním narúšala rozpravu v pléne EP.

Šéfka S&D Iratxe Gárciové Pérezová privítala slová šéfky EK o potrebe bojovať proti extrémistom a uviedla, že európski socialisti budú ti, ktorí "postavia múr proti extrémnej pravici v celej EÚ".

Spolupredseda ECR Nicola Procaccini oznámil, že skupina nemá voči druhému mandátu Von der Leyenovej jednotné stanovisko a národné delegácie budú hlasovať podľa vlastného výberu. Očakáva sa napríklad podpora českých poslancov za ODS, čo pred niekoľkými dňami naznačil český premiér Petr Fiala, člen tejto strany.

Europoslanci začali hlasovať o udržaní Von der Leyenovej na čele eurokomisie o 13.00 h, výsledky by mali byť oznámené približne o 14.45 h miestneho času. Na potvrdenie vo funkcii musí získať najmenej 361 hlasov v 720-člennom europarlamente.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)