Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

Európsky parlament chce monitorovací mechanizmus pre Maďarsko

Viktor Orban, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prijatiu uznesenia predchádzala v utorok v EP búrlivá diskusia o správe o stave základných práv v Maďarsku.

Štrasburg 3. júla (TASR) - Európsky parlament (EP) sa vyslovil za monitorovanie krokov maďarskej vlády obviňovanej z porušovania základných práv.

V uznesení prijatom na dnešnom plenárnom zasadaní v Štrasburgu žiada začatie monitorovacieho mechanizmu, ktorý by vykonávala Európska komisia, Európsky parlament a Rada ministrov. V prípade, že Budapešť nesplní požiadavky EÚ, začne sa uplatňovať sankčný mechanizmus podľa článku 7, uviedla tlačová agentúra APA.

Uznesenie podporilo 370 poslancov, 249 bolo proti a, 80 sa zdržalo hlasovania.

Prijatiu uznesenia predchádzala v utorok v EP búrlivá diskusia o správe o stave základných práv v Maďarsku, ktorú vypracoval portugalský poslanec Rui Tavares. Osobne sa jej zúčastnil aj maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý ju označil za "veľmi urážlivú". Obvinil svojich kritikov, že merajú dvojakým metrom a súčasnú situáciu prirovnal k boju proti sovietskemu režimu. "Nechceme Európu, kde je obmedzovaná naša sloboda," povedal Orbán.

Okrem iného kritizoval, že Orbánova vláda prijatím mnohých ústavných a legislatívnych zmien sústredila moc do svojich rúk. K tejto kritike sa pripojili sociálni demokrati, zeleni a liberáli, zatiaľ čo konzervatívni poslanci Orbána podporili a odsúdili správu ako politicky motivovanú.