Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

EP: Ukrajina by mala mať možnosť zasahovať legitímne ruské ciele

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

V schválenom uznesení sa uvádza, že Ukrajina si bez zrušenie obmedzení nemôže naplno uplatniť právo na sebaobranu a musí čeliť útokom na svojich obyvateľov a infraštruktúru.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Štrasburg 19. septembra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku. TASR o tom informuje podľa tlačovej správy EP.

V schválenom uznesení sa uvádza, že Ukrajina si bez zrušenie obmedzení nemôže naplno uplatniť právo na sebaobranu a musí čeliť útokom na svojich obyvateľov a infraštruktúru. Za uznesie hlasovalo 425 poslancov, 131 bolo proti a 63 sa hlasovania zdržalo.

Nedostatočné dodávky munície a obmedzenia pre jej používanie môžu eliminovať vplyv doterajšieho úsilia, upozorňuje EP v uznesení. Zároveň vyjadruje poľutovanie nad klesajúcim objemom vojenskej pomoci Ukrajine z krajín EÚ.

Poslanci v uznesení vyzývajú členské krajiny, aby splnili svoj záväzok dodať Ukrajine milión delostreleckých nábojov. Zopakovali tiež, že krajiny EÚ a spojenci NATO by sa mali zaviazať k ročnej vojenskej podpore pre Ukrajinu vo výške minimálne 0,25 percent svojho HDP.

Uznesenie vyzýva aj na zachovanie a rozšírenie sankcií voči Rusku, Bielorusku, krajinám mimo EÚ a subjektom, ktoré Moskve poskytujú vojenské technológie. Poslanci odsúdili správy o presune balistických rakiet z Iránu do Ruska a vyzvali na sprísnenie sankcií voči Teheránu i Severnej Kórei. Zároveň upozornili na potrebu uvalenia sankcií na väčší počet čínskych jednotlivcov a subjektov.

Poslanci vyzývajú EÚ a členské štáty, aby pracovali na nájdení mierového riešenia konfliktu na Ukrajine založenom na rešpektovaní jej nezávislosti, suverenity a územnej celistvosti. Za dôležité považujú vyvodenie zodpovednosti za ruské vojnové zločiny a platenie reparácií. "Poslanci preto chcú, aby EÚ a podobne zmýšľajúci partneri vytvorili účinný právny režim pre konfiškáciu ruského štátneho majetku, ktorý EÚ zmrazila v rámci úsilia o odškodnenie Ukrajiny za obrovské škody," uvádza sa v tlačovej správe.