Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 27. október 2024Meniny má Sabína
< sekcia Zahraničie

Erdogan na Ukrajine odsúdil anexiu Krymu, prisľúbil pomoc Tatárom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) pózuje so svojím tureckým partnerom Recepom Tayyipom Erdoganom počas podpisového ceremoniálu v rámci ich stretnutia v Kyjeve 3. februára 2020. Foto: TASR/AP

Erdogan vyjadroval podporu územnej celistvosti Ukrajiny aj v uplynulých rokoch, a to i napriek tomu, že Ankara sa usilovala o udržiavanie priateľských vzťahov s Moskvou.

Kyjev 3. februára (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odsúdil v pondelok ruskú anexiu Krymu a deklaroval podporu územnej celistvosti Ukrajiny. Počas návštevy Ukrajiny tiež oznámil, že Turecko pomôže vybudovať príbytky pre 500 rodín krymských Tatárov, ktorí sa po anexii Krymu presunuli do iných častí Ukrajiny, informovala tlačová agentúra AP.

Erdogan po rokovaní s ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským zdôraznil, že Turecko "neuznáva nelegitímnu anexiu Krymu" a "podporuje územnú celistvosť Ukrajiny".

Zelenskyj zase na spoločnej tlačovej konferencii poznamenal, že Ukrajina počíta s pomocou Turecka v úsilí o prepustenie krymských Tatárov zadržiavaných na Kryme. Dodal, že s Erdoganom diskutoval aj o možných dodávkach zemného plynu na Ukrajinu cez Turecko.

Krymskí Tatári tvoria osobitnú turkickú a prevažne moslimskú národnostnú skupinu, pričom mnohí z nich odmietajú ruskú anexiu Krymu z roku 2014. Ruské bezpečnostné sily na Kryme zadržali desiatky krymských Tatárov pre údajné pôsobenie v militantných islamistických skupinách, čo ľudskoprávni aktivisti označili za falošné obvinenia.

Erdogan vyjadroval podporu územnej celistvosti Ukrajiny aj v uplynulých rokoch, a to i napriek tomu, že Ankara sa usilovala o udržiavanie priateľských vzťahov s Moskvou a spolupracovala ňou pri riešení konfliktu v Sýrii.