Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 29. september 2024Meniny má Michal a Michaela
< sekcia Zahraničie

Erdogan odsúdil izraelské útoky, húsíovia sú odhodlaní bojovať

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas prejavu na 79. zasadnutí Valného zhromaždenia (VZ) OSN v New Yorku 24. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Erdogan v príspevku na sociálnej sieti X bez toho, aby zmienil Nasralláha, uviedol, že Turecko stojí pri libanonskom ľude a vláde.

Ankara/Saná 28. septembra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu odsúdil najnovšie izraelské útoky v Libanone ako súčasť izraelskej politiky "genocídy, okupácie a invázie". Jemenskí húsíovia v sobotu vyhlásili, že zabitie Hasana Nasralláha posilní ich odhodlanie ku konfrontácii s "izraelským nepriateľom", píše TASR na základe správ agentúry Reuters a AFP.

Militantné hnutie Hizballáh podporované Iránom v sobotu potvrdilo zabitie svojho vodcu Hasana Nasralláha po tom, ako izraelská armáda uviedla, že ho zabila pri piatkovom leteckom útoku v Bejrúte.

Erdogan v príspevku na sociálnej sieti X bez toho, aby zmienil Nasralláha, uviedol, že Turecko stojí pri libanonskom ľude a vláde, vyjadril svoju sústrasť a zároveň vyhlásil, že moslimský svet musí preukázať "odhodlanejší" postoj. Taktiež vyzval Bezpečnostnú radu a ďalšie orgány, aby zastavili Izrael.

"Mučeníctvo... Hasana Nasralláha podnieti zápal obety a entuziazmu, silu odhodlania," uviedlo zasa vedenie Iránom podporovaných jemenských povstalcov húsíov vo vyhlásení a prisľúbilo dosiahnuť "víťazstvo a zánik izraelského nepriateľa".

Izraelské sily uskutočnili piatkový letecký útok v čase, keď malo vedenie Hizballáhu schôdzku vo svojom sídle v Dahíji, južnom predmestí Bejrútu. Nasralláh bol vodcom Hizballáhu viac ako tri desaťročia.