Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Zahraničie

Erdogan: Turecko čoskoro ukončí operáciu v severnom Iraku

Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Turecko spustilo túto operáciu v apríli 2022 s cieľom zaistiť bezpečnosť svojej hranice so severným Irakom, odkiaľ podľa neho kurdskí separatisti podnikali útoky na turecké územie.

Istanbul 13. júla (TASR) – Turecko čoskoro ukončí svoju cezhraničnú vojenskú operáciu proti kurdským bojovníkom v severnom Iraku. Oznámil to v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, informuje TASR podľa agentúr Reuters a AFP.

Turecko spustilo túto operáciu v apríli 2022 s cieľom zaistiť bezpečnosť svojej hranice so severným Irakom, odkiaľ podľa neho kurdskí separatisti podnikali útoky na turecké územie. Od roku 2016 Ankara tiež vykonávala pozemné operácie s cieľom vyhnať kurdské sily z pohraničných oblastí severnej Sýrie.

"Veľmi skoro ukončíme uzavretie oblasti operácie v severnom Iraku," povedal Erdogan s tým, že tamojšie kurdské sily už nie sú schopné konať na území Turecka.

Bojovníci Strany kurdských pracujúcich (PKK) sú podľa tureckého prezidenta v súčasnosti úplne izolovaní v Iraku i v Sýrii. Turecké sily uzavrú zvyšné miesta "bezpečnostného pásu" na južnej hranici Turecka so Sýriou, dodal Erdogan.