Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

ESĽP v utorok rozhodne o sťažnosti Ukrajiny voči Rusku v prípade Krymu

Ilustračná snímka Foto: TASR

Rusko odmieta rozhodnutie súdu, pričom bolo vylúčené z Rady Európy po začatí invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Štrasburg 25. júna (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v utorok rozhodne vo veci porušovania práv z ruskej strany, ku ktorému údajne dochádza na okupovanom ukrajinskom poloostrove Krym v Čiernom mori. TASR o tom informuje na základy správy agentúry DPA.

Ukrajina sa obrátila na ESĽP s tým, že Rusko opakovane zasahovalo do ľudských práv na Kryme od februára 2014, kedy Moskva toto územie anektovala v rozpore s medzinárodným právom. Utorkové rozhodnutie sa netýka samotnej anexie, ale nasledovných krokov Ruska. Ukrajina v rámci obvinenia hovorí o nezákonnom zadržiavaní, zlom zaobchádzaní s civilistami, potláčaní ukrajinských médií a ukrajinského jazyka v školách.

Rusko odmieta rozhodnutie súdu, pričom bolo vylúčené z Rady Európy po začatí invázie na Ukrajinu vo februári 2022. V dôsledku toho sa naň nevzťahuje ani Európsky dohovor o ľudských právach, ktorý presadzuje súd v Štrasburgu.

ESĽP však môže naďalej rozhodovať o udalostiach, ku ktorým došlo pred vylúčením Ruska. Prípad Krymu sa datuje do marca 2014, Rusko bolo zbavené členstva v Rade Európy v marci 2022.