Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

EÚ a Albánsko rokovali o otvorení najzásadnejších prístupových kapitol

Na snímke šéf maďarského rezortu diplomacie Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP

Išlo o otvorenie prístupových kapitol z takzvanej prvej skupiny zameranej na základné hodnoty EÚ, čiže fungovanie demokratických inštitúcií a reforma verejnej správy.

Brusel/Luxemburg 15. októbra (TASR) - V utorok sa v Luxemburgu konalo druhé kolo medzivládnej konferencie medzi EÚ a Albánskom. Stretnutie na ministerskej úrovni bolo zamerané na integračný proces a otváranie nových prístupových kapitol, informuje spravodajca TASR.

Delegáciu Európskej únie viedol maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó v mene maďarského predsedníctva v Rade EÚ. Je členom bol aj eurokomisár pre susedstvo a rozšírenie Olivér Várhelyi. Albánsku delegáciu viedol premiér Edi Rama.

Išlo o otvorenie prístupových kapitol z takzvanej prvej skupiny zameranej na základné hodnoty EÚ, čiže fungovanie demokratických inštitúcií a reforma verejnej správy. Obe strany rokovali konkrétne o kapitole 23 "Súdnictvo a základné práva" a kapitole 24 "Spravodlivosť, sloboda a bezpečnosť". V oblasti ekonomických kritérií prístupového procesu ide o kapitolu 5 "Verejné obstarávanie", kapitolu 18 "Štatistika" a kapitola 32 "Finančná kontrola".

EÚ stanovila predbežné kritériá pre kapitoly 23 a 24, ktoré Albánsko musí splniť pred ďalším rokovaním o tejto skupine otázok a stanovila aj kritériá na predbežné uzavretie kapitol 5, 18 a 32.

Szijjártó v správe pre médiá upozornil, že Albánsko si v prístupovom procese vedie dobre a otvorením prvých "základných kapitol" prístupových rokovaní dosiahlo dôležitý míľnik v úsilí o rozšírenie.

"Jednou z kľúčových priorít maďarského predsedníctva je napredovať v rozširovaní EÚ, lebo Únia potrebuje novú dynamiku, čerstvú energiu a nové perspektívy, ktoré môže poskytnúť západný Balkán. Teším sa na pokračujúci pokrok Albánska na jeho ceste k členstvu v EÚ," uviedol šéf maďarskej diplomacie.

Počas prístupových rokovaní bude pokračovať monitorovanie pokroku Albánska v zosúlaďovaní a implementácii spoločnej legislatívy EÚ a tamojších zákonov.

Rokovania s Albánskom a ostatnými kandidátskymi krajinami sa konajú na základe revidovanej metodiky pre prístupové rokovania z roku 2020. Podľa novej metódy sú negociačné kapitoly rozdelené do šiestich tematických skupín: základné hodnoty; vnútorný trh; konkurencieschopnosť a inkluzívny rast; zelená agenda a udržateľná konektivita; zdroje, poľnohospodárstvo a súdržnosť; vonkajšie vzťahy.

Rokovania o kapitolách zo skupiny "základné hodnoty" sa otvárajú ako prvé a uzatvárajú sa ako posledné. Pokrok v rámci tejto skupiny bude určovať celkové tempo prístupových rokovaní.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)