Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Lídri EÚ a OSN odsúdili násilie v Nigérii

Demonštranti protestujú proti policajnej brutalite v uliciach Lagosu v Nigérii v utorok 20. októbra 2020. Nigérijské bezpečnostné zložky zabili v utorok niekoľko demonštrantov v meste Lagos, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI). Svedkovia podľa nej uviedli, že ozbrojení príslušníci bezpečnostných síl vystrelili na demonštrantov po tom, čo porušili zákaz vychádzania. Foto: TASR/AP

Demonštrácie mladých ľudí protestujúcich proti údajnej policajnej brutalite otriasajú Nigériou už viac ako dva týždne.

Brusel/Lagos/New York 21. októbra (TASR) - Demonštranti, ktorí v Nigérii už viac ako dva týždne protestujú proti policajnej brutalite, podpálili v stredu televíznu stanicu spájanú s jedným z vplyvných politikov vládnucej strany.

Výkonný riaditeľ televízie TVC Andrew Hanlon pre agentúru AFP uviedol, že "chuligáni" zaútočili na stanicu pomocou benzínových bômb. Hlavná budova televízie sa podľa Hanlona zmenila na "peklo".

Násilné protesty sa vystupňovali po tom, ako polícia v noci na stredu v meste Lagos strieľala do davu demonštrantov, ktorí podľa ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI), odvolávajúcej sa na svedkov, údajne porušili zákaz vychádzania.

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v stredu tento incident odsúdil a vyzval na obnovenie spravodlivosti.

"Je alarmujúce, keď sa dozvedáme, že počas prebiehajúcich protestov proti brutalite príslušníkov policajného útvaru zasahujúceho proti lúpežiam (SARS) bolo niekoľko ľudí zabitých a zranených," uviedol Borrell. Zdôraznil, že "je nevyhnutné, aby osoby zodpovedné za zneužitie sily boli postavené pred spravodlivosť a niesli zodpovednosť".

Skoncovať s brutalitou polície v Nigérii vyzval v stredu aj generálny tajomník OSN António Guterres. Žiadal bezpečnostné sily, aby vždy konali s maximálnou zdržanlivosťou, pričom apeloval na účastníkov protestov, aby demonštrovali pokojne a zdržali sa násilia. Šéf OSN "vyzýva nigérijské úrady, aby vyšetrili tieto incidenty a vyvodili zodpovednosť voči páchateľom," uviedol Guterresov hovorca.

Demonštrácie mladých ľudí protestujúcich proti údajnej policajnej brutalite otriasajú Nigériou už viac ako dva týždne. Ide o reakciu na video šírené na sociálnych sieťach, na ktorom je vidieť, ako neznámeho muža bijú vládni ozbrojenci - zrejme príslušníci policajného útvaru zasahujúceho proti lúpežiam a známeho ako SARS.

V reakcii na tieto rozsiahle demonštrácie oznámila nigérijská vláda, že útvar SARS rozpustí. Každodenné protesty však aj napriek tomu naďalej pokračujú, pričom ich účastníci volajú po skončení policajnej brutality i korupcie.