Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

EÚ, Británia aj USA podpíšu prvú záväznú medzinárodnú zmluvu o AI

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Spojené štáty sa zaviazali zabezpečiť, aby technológie umelej inteligencie podporovali dodržiavanie ľudských práv a demokratických hodnôt.

Vilnius 5. septembra (TASR) - Európska únia, Spojené kráľovstvo aj USA vo štvrtok zrejme podpíšu prvú právne záväznú medzinárodnú zmluvu o využívaní umelej inteligencie. Informoval o tom denník The Financial Times, píše TASR podľa agentúry Reuters.

Dohovor Rady Európy o umelej inteligencii táto organizácia pripravovala viac ako dva roky v spolupráci s viac ako 50 krajinami vrátane Kanady, Izraela, Japonska a Austrálie.

Spojené štáty sa zaviazali zabezpečiť, aby technológie umelej inteligencie podporovali dodržiavanie ľudských práv a demokratických hodnôt. USA videli kľúčovú pridanú hodnotu Rady Európy v tejto oblasti, povedal novinám vysokopostavený predstaviteľ Bidenovej administratívy.

Britský minister pre technológie Peter Kyle uviedol, že ide o prvú takúto dohodu na celosvetovej úrovni a spája veľmi rôznorodé krajiny.

Rámcový dohovor Rady Európy o umelej inteligencii sa zaoberá ľudskými právami, demokraciou a právnym štátom. Vypracoval ho Výbor pre umelú inteligenciu (CAI), ktorý dokončil návrh dohovoru v marci. Následne bol 17. mája prijatý Výborom ministrov Rady Európy a 5. septembra ho môžu štáty oficiálne podpísať vo Vilniuse.