Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

EÚ chce cez fond AMIF finančne podporiť návratovú politiku krajín

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Azylový, migračný a integračný fond bol zriadený na obdobie rokov 2021 – 2027, s celkovou sumou 9,88 miliardy eur.

Brusel 16. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že poskytne členským štátom EÚ finančné prostriedky na podporu dobrovoľných návratov nelegálnych migrantov. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Komisia spresnila, že na podporu členských štátov pri asistovaných dobrovoľných návratoch štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorí nemajú zákonné právo na pobyt v EÚ, zverejnila výzvu na vyjadrenie záujmu vo výške 25 miliónov eur. Ide o prostriedky z Fondu pre azyl, migráciu a integráciu (AMIF).

V konkrétnej rovine zdroje vyčlenené z tohto fondu pomôžu členským štátom, ktorých systémy návratu čelia veľkým tlakom, zvýšením ich administratívnej kapacity a podporou dobrovoľných návratov.

Členské štáty EÚ, ktoré sa zúčastňujú na AMIF (Dánsko má výnimku z migračnej a azylovej politiky Únie), sú oprávnené podať žiadosti o finančnú podporu do 15. novembra 2024.

Komisia pripomenula, že vytvorenie efektívneho spoločného systému EÚ pre návraty je jedným z kľúčových prvkov nového Paktu o migrácii a azyle. A dobrovoľné návraty a udržateľná reintegrácia sú kľúčovými prvkami spoločného systému EÚ v oblasti návratov.

Programy asistovaného dobrovoľného návratu a reintegrácie dávajú nelegálnym migrantom možnosť bezpečne sa vrátiť domov dôstojným spôsobom a zohľadňujú ich potreby, očakávania a vyhliadky po návrate.

Azylový, migračný a integračný fond bol zriadený na obdobie rokov 2021 – 2027, s celkovou sumou 9,88 miliardy eur. Cieľom fondu je posilňovať vnútroštátne kapacity a zlepšovať postupy riadenia migrácie, posilniť solidaritu a rozdelenie zodpovednosti medzi členskými štátmi EÚ, najmä prostredníctvom núdzovej pomoci a mechanizmu premiestňovania migrantov.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)