Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

EÚ hrozí Londýnu pokračovaním súdneho sporu - pre írsky protokol

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Brusel a Londýn vedú spor o výrobky vstupujúce na územie Spojeného kráľovstva zo Severného Írska po tom, ako Londýn v marci jednostranne odložil zavedenie kontrol bezpečnosti potravín.

Brusel 8. júna (TASR) - Európska únia v pondelok varovala, že prejde do ďalšej fázy súdneho procesu proti Spojenému kráľovstvu, ak tohtotýždňové rozhovory na vysokej úrovni nepovedú k riešeniam sporu o hraničné kontroly v Írskom mori. Informoval o tom týždenník Politico na svojej webovej stránke.

V stredu sa v Londýne uskutoční ďalšie stretnutie medzi podpredsedom Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy Marošom Šefčovičom a britským vyjednávačom pre brexit Davidom Frostom. Obaja sú spolupredsedami Rady pre partnerstvo EÚ a Spojeného kráľovstva, ktorá dohliada na plnenie dohody o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ, vrátane ustanovení o tzv. írskej poistke.

"Európska únia je trpezlivá, ale jej trpezlivosť sa vytráca," uviedol pred stredajšími rokovaniami pre Politico nemenovaný európsky úradník.

Eurokomisia začala v marci podnikať právne kroky proti Británii v súvislosti s novým porušením podmienok dohody o brexite z roku 2019; okrem iného aj pre nedodržanie dôležitých ustanovení protokolu o Írsku a Severnom Írsku.

Brusel a Londýn vedú spor o výrobky vstupujúce na územie Spojeného kráľovstva zo Severného Írska po tom, ako Londýn v marci jednostranne odložil zavedenie kontrol bezpečnosti potravín. Takýmto krokom porušil podmienky dohody o brexite, ktorá zahŕňa aj protokol o hraničnom režime medzi Írskom a Severným Írskom.

Tento protokol bol navrhnutý na ochranu ustanovení z Veľkopiatkovej dohody dosiahnutej v roku 1998 a na udržanie otvorených hraníc medzi Írskom a britskou provinciou Severné Írsko, ktorá zostáva súčasťou jednotného trhu EÚ.

Únia trvá na tom, aby sa britská vláda vzdala podobných jednostranných opatrení a dôsledne implementovala prijaté dohody, inak hrozí právnymi následkami.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)