Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

EÚ: Madurovo víťazstvo vo voľbách vo Venezuele nemožno uznať

Na snímke elektronický bilbord, ktorý zobrazuje venezuelského prezidenta Nicolása Madura a nápis v španielčine "Zvíťazil mier" počas provládneho zhromaždenia v Caracase. Foto: TASR/AP

EÚ vo svojom vyhlásení vyzvala na ďalšie nezávislé overenie volebných záznamov, pokiaľ možno medzinárodne uznávaným subjektom.

Brusel 5. augusta (TASR) - Európska únia v nedeľu uviedla, že nemôže uznať znovuzvolenie venezuelského prezidenta Nicolása Madura, pretože volebný orgán nikdy nepredložil oficiálne zápisnice z hlasovania. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Napriek vlastnému záväzku Národná volebná rada Venezuely (CNE) doteraz nezverejnila oficiálne záznamy o hlasovaní vo volebných miestnostiach. Bez dôkazov, ktoré by ich potvrdzovali, nemožno uznať výsledky, ktoré CNE zverejnila 2. augusta. Akýkoľvek pokus oddialiť úplné zverejnenie oficiálnych záznamov o hlasovaní len ďalej spochybní ich dôveryhodnosť", oznámila Rada EÚ vo svojom vyhlásení.

"Z kópií volebných záznamov, ktoré zverejnila opozícia a ktoré preskúmali viaceré nezávislé organizácie, vyplýva, že Edmundo González Urrutia sa javí ako víťaz prezidentských volieb s výraznou väčšinou hlasov," uviedla EÚ, ktorá sa na rozdiel Spojených štátov a niekoľkých ďalších krajín zdržala uznania opozičného kandidáta za zvoleného prezidenta, píše AFP.

EÚ vo svojom vyhlásení vyzvala na ďalšie nezávislé overenie volebných záznamov, pokiaľ možno medzinárodne uznávaným subjektom. Zároveň vyzvala venezuelské orgány "aby ukončili svojvoľné zadržiavanie, represie a násilnú rétoriku voči členom opozície a občianskej spoločnosti a aby prepustili všetkých politických väzňov".

Venezuelská opozícia tvrdí, že má k dispozícii podrobné výsledkové listiny z viac ako 80 percent volebných okrskov. Vyplýva z nich, že González Urrutia získal 67 percent hlasov a Maduro iba 30 percent. Vláda tvrdí, že sú sfalšované.

Venezuelská vláda vyhostila diplomatov z niektorých krajín spochybňujúcich Madurovo víťazstvo. Argentínski diplomati, ktorí v sobotu dorazili do Buenos Aires, uviedli, že veľvyslanectvu prerušili dodávky elektriny.

Tisíce ľudí protestovali v sobotu po celej Venezuele proti spornému znovuzvoleniu Madura na ďalšie funkčné obdobie. Demonštrácie zorganizovali aj Madurovi prívrženci.