Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

EÚ pomáha Bulharsku a Severnému Macedónsku hasiť lesné požiare

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Bulharsko zakročí proti lesným požiarom aj vďaka dvom vrtuľníkom z Česka, jeden z nich patrí do hasičskej flotily rescEU.

Brusel 16. júla (TASR) - Európska únia mobilizuje pomoc na boj proti lesným požiarom v Severnom Macedónsku a Bulharsku. Uviedla to v utorok Európska komisia (EK), informuje spravodajca TASR.

Komisia spresnila, že v reakcii na naliehavé žiadosti o pomoc v boji proti ťažkým lesným požiarom zo Severného Macedónska a Bulharska aktivovala mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany.

Severné Macedónsko v rámci pomoci EÚ dostane jeden hasičský vrtuľník zo Srbska, dva vrtuľníky zo Slovinska, dve hasičské lietadlá a jeden vrtuľník z Turecka a tiež jedno lietadlo z hasičskej flotily rescEU z Chorvátska.

Bulharsko zakročí proti lesným požiarom aj vďaka dvom vrtuľníkom z Česka, jeden z nich patrí do hasičskej flotily rescEU.

Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v správe pre médiá zdôraznil dôležitosť členských krajín EÚ pri potvrdzovaní solidarity v tomto úsilí.

"Únia je jednotná vo svojej podpore. Naša rýchla reakcia prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany je kľúčová pri podpore úsilia miestnych orgánov proti ničivým lesným požiarom. V prípade potreby sme pripravení poskytnúť ďalšiu podporu. Požiare nepoznajú hranice a tie nepozná ani náš záväzok pomáhať," opísal situáciu Lenarčič.

Komisia informovala, že Koordinačné centrum EÚ pre reakcie na núdzové situácie (ERCC) naďalej pozorne monitoruje situáciu v oboch krajinách a zaisťuje, že v prípade potreby bude možné rýchlo poskytnúť ďalšiu pomoc pri boji s lesnými požiarmi.

Exekutíva EÚ už na jar tohto roka posilnila svoju flotilu hasičských lietadiel, ktorá pozostáva z 28 lietadiel a štyroch vrtuľníkov rozmiestnených v 10 členských štátoch. Komisia sa tiež rozhodla vopred rozmiestniť hasičské tímy po celej Európe. Spolu 556 hasičov z 12 krajín je cez toto leto strategicky rozmiestnených na kľúčových miestach v Európe, vo Francúzsku, Grécku, Portugalsku a Španielsku, a sú pripravení zasahovať a pomáhať miestnym hasičským zborom.