Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

EÚ pomáha Grécku a Albánsku pri hasení lesných požiarov

Na snímke vraky áut, ktoré zachvátil lesný požiar v severnej časti gréckej metropoly Atény v pondelok 12. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Komisia mobilizuje núdzovú podporu pre Grécko a Albánsko, ktoré v reakcii na rozsiahle lesné požiare na ich území aktivovali mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany.

Brusel 13. augusta (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že členské štáty EÚ pokračujú v poskytovaní pomoci Grécku a Albánsku v boji proti ničivým lesným požiarom. Informuje o tom spravodajca TASR.

Komisia spresnila, že mobilizuje núdzovú podporu pre Grécko a Albánsko, ktoré v reakcii na rozsiahle lesné požiare na ich území aktivovali mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany. Následne Koordinačné centrum Európskej komisie pre núdzové reakcie (ERCC) okamžite zmobilizovalo letecké aj pozemné zdroje na hasenie požiarov z niekoľkých európskych krajín, ktoré sú súčasťou tohto mechanizmu.

Pomoc pre Grécko zahŕňa dve hasičské lietadlá zo zásob rescEU v Taliansku, vrtuľník zo skladov rescEU z Francúzska a vrtuľník ponúkaný Srbskom. Okrem toho boli nasadené pozemné hasičské tímy z Česka, Francúzska, Rumunska, Talianska a Srbska. Rumunskí, maltskí a moldavskí hasiči, ktorí už boli v Grécku, boli medzi prvými tímami, ktoré zasiahli do hasenia lesných požiarov v Grécku.

Podpora pre Albánsko zahŕňa jedno viacúčelové vojenské lietadlo z Rumunska s kapacitou šesť kubíkov vody. Lietadlo bude nasadené od stredy 14. augusta.

Komisia zdôraznila, že pozorne sleduje vývoj situácie v oboch krajinách a v prípade potreby je pripravená poskytnúť ďalšiu pomoc.

Exekutíva EÚ s cieľom posilniť opatrenia na pripravenosť na tohoročnú letnú sezónu požiarov zriadila systém rescEU a Európsku rezervu civilnej ochrany, ktorej letecké kapacity teraz zahŕňajú 28 hasičských lietadiel a štyri vrtuľníky rozmiestnené v desiatich členských štátoch. Tie sú k dispozícii na podporu hasičov na celom kontinente. Okrem toho je viac ako 540 hasičov z 12 krajín strategicky rozmiestnených na kľúčových miestach v Európe - vo Francúzsku, Grécku, Portugalsku a Španielsku - a pripravených pomôcť miestnym hasičským zborom v prípade vypuknutia lesných požiarov.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)