Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

EÚ posiela 122 miliónov eur na humanitárnu pomoc do Afriky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Financovanie bude určené partnerom EÚ pracujúcim v Etiópii (42 miliónov eur), Somálsku (40 miliónov eur) a Južnom Sudáne (40 miliónov eur).

Brusel 22. augusta (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že EÚ uvoľnila ďalších 122 miliónov eur na humanitárnu pomoc pre oblasť Afrického rohu, lebo tento región aj naďalej čelí dôsledkom vojnových konfliktov a prírodných katastrof v podobe sucha a záplav. Informuje o tom spravodajca TASR.

Komisia upozornila, že vyčlenené financie pomôžu riešiť najnaliehavejšie potreby zraniteľných skupín obyvateľstva. Zaistia najmä dodávky potravín a výživy, ale aj vody a základnej hygieny v miestach s vysokým rizikom prepuknutia chorôb.

Financovanie bude určené partnerom EÚ pracujúcim v Etiópii (42 miliónov eur), Somálsku (40 miliónov eur) a Južnom Sudáne (40 miliónov eur).

Vďaka tomuto dodatočnému financovaniu sa celková pomoc EÚ pre oblasť Afrického rohu v tomto roku vyšplhala na viac ako 421 miliónov eur, pričom v apríli Únia zaslala vyše 56 miliónov eur v reakcii na dôsledky krízy v Sudáne.

Región Afrického rohu podľa správ EK čelí zložitým a rozsiahlym humanitárnym krízam spôsobeným najmä vojnovými konfliktmi a prírodnými katastrofami, ktoré zhoršuje zmena klímy. Viac ako 70 miliónov ľudí v tejto zóne potrebuje bezprostrednú humanitárnu pomoc.

Veľmi vážna je humanitárna situácia v Etiópii, kde sa v súčasnosti vyše 10 miliónov ľudí ocitlo v kritickej potravinovej neistote. V celej krajine je vnútorne vysídlených viac ako 4,5 milióna osôb, pričom Etiópia zároveň hostí vyše milióna utečencov, vrátane nedávnych prisťahovalcov zo Sudánu.

Paralelne s tým a niekedy na rovnakých miestach ako iné krízy sa vyskytujú aj ohniská infekčných chorôb, ako je malária, cholera a osýpky.

Somálsko zostáva jednou z najväčších humanitárnych kríz vo svete. Takmer sedem miliónov ľudí potrebuje pomoc na záchranu života. Po prekonaní historického sucha, krajina počas obdobia dažďov v rokoch 2023 a 2024 bola zasiahnutá nadpriemernými zrážkami a záplavami, ktoré prinútili tisíce ľudí k vysídleniu a vyvolali vypuknutie cholery na nových miestach.

Južný Sudán zažíva tento rok ostrú hospodársku krízu. Ozbrojený konflikt v susednom Sudáne zvyšuje vysídľovanie a zraniteľnosť obyvateľstva. Očakáva sa, že najmenej 80.000 ľudí bude toto leto v podmienkach podobných hladomoru. Vyhliadka na nové povodne od septembra je znepokojujúca, najmä pre oblasti, ktoré sa ešte nespamätali z predchádzajúcich štyroch po sebe nasledujúcich rokov povodní.