Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

EÚ poskytla pomoc Afrike v boji proti epidémii opičích kiahní

Pracovníci Červeného kríža robia osvetu o kiahňach. Foto: TASR/AP

EÚ v roku 2024 už poskytla KDR humanitárnu pomoc vo výške 100 miliónov eur, ktorá pokrýva viaceré oblasti.

Brusel 3. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že EÚ poskytuje humanitárnu pomoc a odborníkov na podporu boja proti opičím kiahňam (mpox) v Burundi a Konžskej demokratickej republike (KDR). Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Komisia spresnila, že v reakcii na prenos prípadov mpox z KDR do susedných krajín poskytne ďalšie humanitárne finančné prostriedky na pomoc Burundskému Červenému krížu, aby sa mohol pripraviť a reagovať na prepuknutie epidémie mpox na území Burundi.

Finančné prostriedky vo výške 200.000 eur pomôžu posilniť dohľad nad chorobami a detekciu nových prípadov choroby a zaistia potrebné hygienické činnosti a opatrenia na podporu zdravia a hygieny na úrovni miestnych komunít.

Táto pomoc dopĺňa sumu milión eur vyčlenenú v rámci humanitárnej pomoci, ktorú tento rok predstavil eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič na podporu prevencie kiahní v utečeneckých táboroch a medzi obyvateľstvom v okolí Gomy v konžskej provincii Severné Kivu.

EÚ v roku 2024 už poskytla KDR humanitárnu pomoc vo výške 100 miliónov eur, ktorá pokrýva viaceré oblasti – potravinová pomoc a výživa, zaistenie núdzového prístrešia, ochrana zraniteľných skupín, zdravotná starostlivosť a tiež opatrenia na zlepšenie zásobovania vodou a vytváranie podmienok pre sanitáciu a hygienu.

Okrem toho, v spolupráci s Európskym centrom pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC), vyslali do KDR dvoch epidemiológov EK. Táto krajina je epicentrom epidémie mpox, vyskytlo sa v nej 92 percent z celkového počtu prípadov v celej Afrike.

Nová podpora nasleduje po dohode eurokomisie o kúpe a darovaní 215.420 dávok vakcíny proti mpoxu africkým krajinám v rámci okamžitej reakcie na prepuknutie epidémie v Afrike.

Úrad EK pre pripravenosť a reakciu na núdzové situácie v oblasti zdravia (HERA) zároveň oznámil poskytnutie grantu vo výške 3,5 milióna eur na zlepšenie prístupu k diagnostike a sekvenovaniu mpox v tomto regióne.

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová v tejto súvislosti skontaktovala ministrov zdravotníctva členských krajín EÚ ohľadom plánov na darovanie ďalších vakcín a poskytovania liečby. Komisárka zdôraznila potrebu koordinácie a význam solidarity členských krajín v boji proti globálnym zdravotným hrozbám, ako aj ochotu eurokomisie koordinovať bilaterálne dary v prospech zasiahnutých afrických krajín.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)