Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

EÚ predĺžila ekonomické sankcie voči Rusku kvôli anexii Krymu

Ilustračná snímka Foto: TASR

Sankcie sa týkajú dovozu výrobkov z Krymu alebo Sevastopolu do krajín EÚ, investícií do krymskej infraštruktúry či finančných investícií zo strany EÚ.

Brusel 17. júna (TASR) - Členské krajiny Európskej únie (Rada EÚ) v pondelok rozhodli o predĺžení ekonomických sankcií uvalených na Rusko v júni 2014 po nezákonnej anexii Krymu a mesta Sevastopol. Zhodli sa, že režim sankcií predĺžia do 23. júna 2025, informuje spravodajca TASR.

Sankcie sa týkajú dovozu výrobkov z Krymu alebo Sevastopolu do krajín EÚ, investícií do krymskej infraštruktúry a finančných investícií zo strany EÚ a služieb cestovného ruchu z oblastí anektovaných Ruskom.

Sankcie EÚ zostávajú platné aj na vývoz tovarov a technológií na anektovaný Krym alebo ich využitie v sektore dopravy, telekomunikácií a energetiky a v energetickom priemysle pri vyhľadávaní, prieskumných vrtoch a ťažbe ropy, zemného plynu a nerastných surovín.

Vo vyhlásení Rady EÚ sa spresňuje, že EÚ neuznáva nezákonnú anexiu Krymu a Sevastopolu Ruskou federáciou a naďalej ju odsudzuje ako porušenie medzinárodného práva. Dokument tiež spresňuje že od roku 2022 Rusko "nevyprovokovanou a neopodstatnenou útočnou vojnou porušuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny".

(spravodajca TASR Jaromír Novak)