Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Zahraničie

Komisár: Rokovania COP28 musia znamenať začiatok konca fosílnych palív

Na archívnej snímke pracovníci robia úpravy v okolí dejiska pred začiatkom Klimatickej konferencie OSN COP 28 v Dubaji Foto: TASR/AP

V najnovšom návrhu dohody sa píše o "riadnom a spravodlivom" ukončení využívania fosílnych palív.

Dubaj 6. decembra (TASR) - Rokovania na klimatickej konferencii OSN (COP28) v Dubaji musia znamenať "začiatok konca" používania fosílnych palív, vyhlásil v stredu komisár EÚ pre oblasť klímy Wopke Hoekstra. TASR správu prevzala of agentúry AFP.

"Chcem, aby táto konferencia COP znamenala začiatok konca fosílnych palív. Predstavuje to kľúčový prvok (politiky) EÚ a nášho rokovacieho mandátu, pretože všetkých 27 členských štátov si praje, aby rokovania priniesli tento výsledok," uviedol Hoekstra.

Pripomenul tiež varovanie vedcov, podľa ktorých musí svet v tomto desaťročí znižovanie emisií urýchliť. "Fosílnych palív sa jednoducho musíme zbaviť," povedal eurokomisár.

Zástupcovia z viac než 200 krajín v Dubaji v Spojených arabských emirátoch počas dvoch týždňov (30. novembra – 12. decembra) rokujú o podrobnostiach záverečnej rezolúcie, ktorej cieľom je obmedziť emisie skleníkových plynov spôsobujúcich otepľovanie atmosféry Zeme.

V najnovšom návrhu dohody sa píše o "riadnom a spravodlivom" ukončení využívania fosílnych palív. Podľa pozorovateľov však niektoré krajiny, medzi ktoré patrí napríklad Rusko, Saudská Arábia a Čína, nesúhlasia, aby dohoda zaväzovala k vyradeniu fosílnych palív.