Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

EÚ schválila sankcie proti Bielorusku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

EÚ sa od januára minulého roka snažila zosúladiť sankcie, ktoré boli na Bielorusko uvalené už pred ruskou inváziou na Ukrajinu, s novšími opatreniami.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 26. júna (TASR) - Členské štáty Európskej únie v stredu schválili balík sankcií proti Bielorusku. Zamerané sú na to, aby nebolo možné prostredníctvom Bieloruska obchádzať sankcie zavedené voči Rusku. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na diplomatov a belgické predsedníctvo v Rade EÚ, uvádza TASR.

EÚ prijala v pondelok 14. balík sankcií proti Rusku v reakcii na jeho vojenskú inváziu na Ukrajinu. Najnovší balík protiruských sankcií obsahuje ustanovenia týkajúce sa európskych firiem, ktoré vyvážajú, respektíve sprostredkúvajú export tovarov a surovín cez nečlenské krajiny EÚ, teda napríklad Bielorusko či KĽDR.

Kameňom úrazu pri vypracovávaní sankcií bol vývoz potaše (uhličitanu draselného), ktorá sa používa hlavne na výrobu hnojív. Ustanovenie, ktoré by umožnilo export potaše cez Európu v prípade prudkého nárastu cien tejto chemikálie, nakoniec zo sankčného balíka vypadlo.

Schválený balík okrem toho zosúlaďuje opatrenia týkajúce sa dvojakého použitia tovaru, ako sú napríklad čipy nachádzajúce sa v základných spotrebičoch, ako aj v pokročilých technológiách a zbraňových systémoch či munícii.

"Práve sme uzavreli najväčšiu medzeru nášho sankčného režimu," vyhlásilo belgické predsedníctvo EÚ.

EÚ sa od januára minulého roka snažila zosúladiť sankcie, ktoré boli na Bielorusko uvalené už pred ruskou inváziou na Ukrajinu, s novšími opatreniami.