Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Zahraničie

EÚ v roku 2024 vyčlení 39,5 milióna eur pre komunitu cyperských Turkov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

V rokoch 2006 až 2024 bolo na projekty v rámci programu pomoci vyčlenených 728 miliónov eur.

Brusel 3. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok prijala ročný akčný program pre komunitu cyperských Turkov na rok 2024, v ktorom vyčlenila 39,5 milióna eur na uľahčenie opätovného zjednotenia Cypru a na podporu sociálno-ekonomického rozvoja tejto komunity. Informuje o tom spravodajca TASR.

Ročný akčný program na rok 2024 ponúka podporu pri implementácii kľúčových projektov programu pomoci, ako je balík chránených označení pôvodu Halloumi/Hellim a podpora obchodu cez demarkačnú líniu.

Halloumi/Hellim je prvé chránené označenie EÚ, ktoré je otvorené nielen pre výrobcov z oblastí kontrolovaných vládou na Cypre, ale aj z tureckej časti Cypru. Financovanie EÚ podporí tureckých výrobcov na Cypre, aby dodržiavali normy EÚ v oblasti bezpečnosti potravín a zdravia zvierat, čo je požiadavka na umiestnenie ich výrobkov na trh EÚ.

V súlade s cieľmi Európskej zelenej dohody program EÚ vyčleňuje zdroje na výstavbu dvojkomunálnej solárnej elektrárne, ak s tým obe komunity súhlasia. Projekt má zvýšiť spoluprácu oboch komunít v oblastiach energetickej efektívnosti a výroby zelenej elektriny.

Granty a technická pomoc budú smerovať do rozvoja súkromného sektora, na podporu malých a stredných podnikov a podnikateľov.

Technická pomoc bude poskytovaná v oblasti vzdelávania s prispôsobenou podporou a laboratórnym vybavením dostupným pre učiteľov a pracovníkov na zlepšenie ich zručností v oblasti celoživotného vzdelávania a vzdelávania so špeciálnymi potrebami.

Prioritou financovania v roku 2024 zostáva podpora bikomunálneho štipendijného programu.

S cieľom vybudovať dôveru medzi komunitami cyperských Turkov a cyperských Grékov program EÚ zahŕňa aj podporu Výboru pre nezvestné osoby na Cypre a obnovu tamojšieho kultúrneho dedičstva.

Cieľom programu pomoci pre komunitu tureckých Cyperčanov je uľahčiť znovuzjednotenie Cypru podporou sociálno-ekonomického rozvoja komunity cyperských Turkov. Podporuje opatrenia na budovanie dôvery, občiansku spoločnosť a niekoľko projektov na priblíženie komunity cyperských Turkov k EÚ. Mobilizuje aj odborníkov EÚ, aby pomohli zosúladiť normy a postupy s právnymi predpismi EÚ.

V rokoch 2006 až 2024 bolo na projekty v rámci programu pomoci vyčlenených 728 miliónov eur.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)