Komisia vyzvala členské štáty EÚ, aby monitorovali prítomnosť arzénu v potravinách.
Autor TASR
Brusel 3. marca (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok prijala nové pravidlá na zníženie prítomnosti arzénu v potravinových výrobkoch s cieľom zvýšiť bezpečnosť potravín a bojovať proti rakovine. S odkazom na vyhlásenie EK pre médiá o tom informuje spravodajca TASR.
Rozhodnutie EK vychádza z vedeckej správy Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) z roku 2021. Komisia už predtým vyzvala členské štáty EÚ, aby monitorovali prítomnosť arzénu v potravinách.
"Tieto nové pravidlá sú ďalším dôkazom toho, že normy potravinovej bezpečnosti v EÚ zostávajú najvyššie na svete," uviedla eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová s tým, že ide o súčasť Európskeho plánu boja proti rakovine.
Nové opatrenie zníži povolenú koncentráciu anorganického arzénu v bielej ryži a zároveň stanoví nové limity pre arzén v mnohých bežných potravinách na báze ryže, v dojčenskej výžive, detskej výžive, ovocných šťavách a soli.
Existujúce maximálne hladiny arzénu v potravinách boli stanovené v roku 2015 na základe stanoviska EFSA, v ktorom sa uvádza, že anorganický arzén môže spôsobiť rakovinu kože, močového mechúra a pľúc.
Arzén je prítomný v nízkych koncentráciách v horninách, pôde a prírodnej podzemnej vode, pričom ľudia sú tejto látke vystavení hlavne prostredníctvom potravín a vody.
Priemyselné emisie, ako je ťažba a spaľovanie fosílnych palív, môžu prispieť k vyšším úrovniam arzénu v životnom prostredí, rovnako ako používanie hnojív, prostriedkov na ochranu dreva, insekticídov alebo herbicídov, ktoré obsahujú kontaminant.
Anorganickému arzénu sú najviac vystavené deti do troch rokov. Riziko prekročenia tolerovateľných úrovní príjmu anorganického arzénu hrozí najmä ľuďom, čo konzumujú väčšie množstvá ryže a produktov na báze rias.
(spravodajca TASR Jaromír Novak)
Rozhodnutie EK vychádza z vedeckej správy Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) z roku 2021. Komisia už predtým vyzvala členské štáty EÚ, aby monitorovali prítomnosť arzénu v potravinách.
"Tieto nové pravidlá sú ďalším dôkazom toho, že normy potravinovej bezpečnosti v EÚ zostávajú najvyššie na svete," uviedla eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová s tým, že ide o súčasť Európskeho plánu boja proti rakovine.
Nové opatrenie zníži povolenú koncentráciu anorganického arzénu v bielej ryži a zároveň stanoví nové limity pre arzén v mnohých bežných potravinách na báze ryže, v dojčenskej výžive, detskej výžive, ovocných šťavách a soli.
Existujúce maximálne hladiny arzénu v potravinách boli stanovené v roku 2015 na základe stanoviska EFSA, v ktorom sa uvádza, že anorganický arzén môže spôsobiť rakovinu kože, močového mechúra a pľúc.
Arzén je prítomný v nízkych koncentráciách v horninách, pôde a prírodnej podzemnej vode, pričom ľudia sú tejto látke vystavení hlavne prostredníctvom potravín a vody.
Priemyselné emisie, ako je ťažba a spaľovanie fosílnych palív, môžu prispieť k vyšším úrovniam arzénu v životnom prostredí, rovnako ako používanie hnojív, prostriedkov na ochranu dreva, insekticídov alebo herbicídov, ktoré obsahujú kontaminant.
Anorganickému arzénu sú najviac vystavené deti do troch rokov. Riziko prekročenia tolerovateľných úrovní príjmu anorganického arzénu hrozí najmä ľuďom, čo konzumujú väčšie množstvá ryže a produktov na báze rias.
(spravodajca TASR Jaromír Novak)