Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 4. október 2024Meniny má František
< sekcia Zahraničie

EÚ zvyšuje humanitárnu pomoc pre Libanon o 30 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Celková suma humanitárnej pomoci na rok 2024 sa zvýši na vyše 100 miliónov eur, informuje o tom spravodajca TASR.

Brusel 3. októbra (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vo štvrtok oznámila, že EÚ zvyšuje humanitárnu pomoc pre Libanon o 30 miliónov eur. Celková suma humanitárnej pomoci na rok 2024 sa zvýši na vyše 100 miliónov eur, informuje o tom spravodajca TASR.

Von der Leyenová v správe pre médiá uviedla, že je mimoriadne znepokojená pokračujúcim narastaním napätia na Blízkom východe medzi militantným hnutím Hizballáh v Libanone a Izraelom.

Suma 30 miliónov eur na humanitárnu pomoc doplní 10 miliónov eur, ktoré boli pridelené koncom minulého týždňa (29. septembra) a celková humanitárna pomoc EÚ pre Libanon presiahne 104 miliónov eur.

"Všetky strany musia urobiť maximum pre ochranu životov nevinných civilistov. Zintenzívňujeme našu humanitárnu pomoc libanonskému ľudu. Nové financovanie zabezpečí, aby civilisti dostali veľmi potrebnú pomoc v tomto ťažkom období. Naďalej vyzývame na prímerie na hraniciach s Libanonom a v Pásme Gazy, ako aj na prepustenie všetkých rukojemníkov," povedala šéfka eurokomisie.

Nový balík núdzovej pomoci EÚ poskytne naliehavú potravinovú pomoc, núdzové prístrešie a zdravotnú starostlivosť. Okrem toho uľahčuje poskytovanie materiálnej pomoci do Bejrútu prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany.

Najnovší konflikt medzi Hizballáhom a izraelskou armádou vyvolal v Libanone bezprecedentné presídľovanie obyvateľstva vrátane tisícov obetí a zranených. Komisia poukazuje na odhady, podľa ktorých takmer dva milióny libanonských a sýrskych utečencov nemá zaistenú potravinovú bezpečnosť, pričom hrozí, že toto číslo bude narastať.

Od roku 2011 EÚ vyčlenila viac ako 971 miliónov eur na humanitárnu pomoc na riešenie naliehavých potrieb libanonského obyvateľstva a utečencov na území Libanonu.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)