Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Eurokomisia chce vysvetlenie, ako Maďari zabránia vstupu špiónov

Na archívnej snímke európska komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Európska komisia už skôr naznačila, že je v kontakte s maďarskými úradmi s cieľom objasniť nový vízový systém.

Budapešť 2. augusta (TASR) -Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová napísala list ministrovi vnútra Maďarska Sándorovi Pintérovi, v ktorom žiada vysvetlenie, ako Budapešť chce brániť vstupu ruských špiónov na svoje územie, a teda aj na územie Európskej únie. Na Johansonovej príslušný príspevok na platforme X upozornil v piatok server telex.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Rusko je bezpečnostná hrozba. Potrebujeme viac ostražitosti a nie menej. Ľahký prístup potenciálnych ruských špiónov a sabotérov do EÚ by podkopal bezpečnosť nás všetkých. Dnes som listom požiadala maďarskú vládu o vysvetlenie. Ak je ich systém jednoduchého prístupu rizikom, budeme konať," napísala eurokomisárka.

Európska komisia už skôr naznačila, že je v kontakte s maďarskými úradmi s cieľom objasniť nový vízový systém. EK chce hlavne objasniť, čoho sa tieto pravidlá týkajú a či majú vplyv na nariadenia EÚ.

Johanssonová Pintérovi pripomenula, že nevyprovokovaná vojna Ruska proti Ukrajine má za sebou rozsiahle dôsledky, vrátane veľkých bezpečnostných rizík pre Úniu a jej občanov.

"Sankcie uvalené EÚ zasadili ruskej vojnovej ekonomike značnú ranu, ale musíme zostať ostražití, pretože Rusko používa každý nekonvenčný nástroj na destabilizáciu Únie a jej hodnôt. Pribúdajú správy o sabotážach a útokoch na našu kritickú infraštruktúru a iných nepriateľských činoch," napísala eurokomisárka vo svojom liste.

Pripomenula, že eurokomisia vydala usmernenia členským štátom na spracovanie žiadostí ruských štátnych príslušníkov o víza, ako aj na vykonávanie kontrol ruských občanov na vonkajších hraniciach Únie. Tento prístup zaručuje, že všetky štáty Schengenu budú dodržiavať zvýšené normy kontroly a ostražitosti, pričom úroveň vzájomnej dôvery je predpokladom pre dobre fungujúci schengenský priestor bez vnútorných hraníc.

"V tejto súvislosti zdieľam obavy vyjadrené v posledných dňoch týkajúce sa rozšírenia systému 'národnej karty' na občanov Ruska a Bieloruska, ktoré ste uviedli do platnosti hneď v prvých dňoch vášho predsedníctva. Členské štáty majú právomoc vydávať dlhodobé víza a povolenia na pobyt, tie však musia byť dôkladne vyvážené, aby sme neohrozili integritu nášho spoločného priestoru bez kontrol na vnútorných hraniciach a náležite zvážili potenciálne bezpečnostné dôsledky," uvádza sa v Johanssonovej liste.

Hovorkyňa Európskej komisie pre vnútorné záležitosti, migráciu a vnútornú bezpečnosť Anitta Hipperová už v utorok (30.07.) médiá informovala, že eurokomisia je v kontakte s maďarskými úradmi, aby sa dozvedela podrobnosti ohľadom zmierňovania vízovej povinnosti pre ruských a bieloruských občanov, pričom chce objasniť či sa tieto pravidlá týkajú nariadení EÚ.

Maďarský parlament vlani v decembri schválil novelu pravidiel pre vstup a pobyt občanov z krajín mimo EÚ. Vláda zriadila takzvanú "národnú kartu", ktorá umožňuje cudzincom zdržiavať sa v Maďarsku nad 90 dní, maximálne však dva roky. Tento doklad môže byť vydaný okrem iných aj občanom Ruska a Bieloruska v prípade, že majú predpísanú odbornú kvalifikáciu, píše telex.hu.