Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Zahraničie

Euronews: Povodeň na Dunaji neovplyvnila fungovanie elektrárne v Paksi

Povodeň v Maďarsku. Foto: TASR/AP

Vodohospodári a hasiči elektrárne aj pri terajšej záplavovej vlne vykonávali iba monitorovaciu službu.

Budapešť 24. septembra (TASR) - Pri stredomaďarskom Paksi kulminoval Dunaj v nedeľu pri výške hladiny 806 centimetrov. Nateraz už ustupujúca záplavová vlna neovplyvnila prevádzku tamojšej atómovej elektrárne vďaka včas prijatým protipovodňovým opatreniam. Konštatoval to v utorok server euronews.com, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Server dodal, že záplavy v dôsledku silných dažďov v strednej Európe nepredstavovali riziko pre výrobu energie v jadrovej elektrárni Paks.

Komunikačný riaditeľ elektrárne Antal Kovács pre komerčný rozhlas InfoRádió v pondelok uviedol, že elektráreň bola plánovaná tak, aby na ňu nemali vplyv povodne.

"V porovnaní s doteraz najvyšším vodným stavom na Dunaji (pri Paksi) je hrádza, ktorá chráni atómovú elektráreň, o tri metre vyššia. Pritom celý systém budov a vybavenia elektrárne sú ešte vyššie než táto hrádza," zdôraznil.

Vodohospodári a hasiči elektrárne aj pri terajšej záplavovej vlne vykonávali iba monitorovaciu službu. Viac práce mali iba s častejším odstraňovaním naplaveného dreva zo systému vzdúvadiel, dodal Kovács.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)