Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. november 2024
< sekcia Zahraničie

EP nezabránil používaniu fosfátových prísad pri príprave kebabov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hlasovanie Europarlamentu poteší výrobcov kebabov, ktorí tvrdia, že fosfátové prísady potrebujú na to, aby zmrazené mäso udržali šťavnaté, jemné a chutné na konzumáciu.

Brusel/Štrasburg 13. decembra (TASR) - Poslancom Európskeho parlamentu (EP) v stredu chýbali tri hlasy na to, aby zakázali fosfáty, ktoré sa v podobe aditív nachádzajú v nakrájaných kúskoch kebabu alebo gyrosu.

Poslanci z Výboru EP pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) 28. novembra vyjadrili vážne obavy týkajúce sa vplyvu fosfátových potravinových prísad na zdravie ľudí. Podľa vyhlásenia hovorkyne EP Marjory van den Broekovej zo začiatku decembra europarlament nechce zakázať kebab na území EÚ, len má pripomienky k návrhu povoliť používanie potravinárskych aditív - fosfátov - v mäse používanom v kebaboch. Tak ako to navrhuje Európska komisia vo svojej legislatív o fosfátoch: čo znamená umožniť používanie fosfátových prísad, ktoré v súčasnosti nie sú povolené v kebaboch a gyrosoch.

Europoslancom stačilo v stredu v pléne EP získať absolútnu nadpolovičnú väčšinu hlasov (376) proti fosfátovým aditívam, aby ich nariadenie bolo pre exekutívu EÚ záväzné. To sa nepodarilo, keď za zákaz fosfátových aditív hlasovalo 373 poslancov, 272 bolo proti a 30 členov zákonodarného zboru EÚ sa zdržalo hlasovania.

Hlasovanie EP poteší výrobcov kebabov, ktorí tvrdia, že fosfátové prísady potrebujú na to, aby zmrazené mäso udržali šťavnaté, jemné a chutné na konzumáciu.

Výbor ENVI upozorňoval na riziká pre ľudské zdravie, keďže niektoré štúdie poukazujú na možný negatívny dopad na kardiovaskulárny systém pri príjme fosfátov a členovia výboru chceli počkať na výsledky ďalších štúdií v tomto smere.