Návrh Európskej komisie chce umožniť používanie fosfátových prísad, ktoré v súčasnosti nie sú povolené v kebaboch a gyrosoch.
Autor TASR
Brusel 6. decembra (TASR) - Európsky parlament (EP) sa dištancuje od správ, podľa ktorých legislatíva Európskej únie o fosfátoch povedie k zákazu kebabov na území EÚ. Informáciu potvrdila hovorkyňa EP Marjory van Den Broeková a zo slovenských europoslancov Miroslav Mikolášik (KDH).
Začiatkom decembra viaceré európske médiá informovali, že produktom ako döner kebab alebo gyros hrozí zákaz zo strany európskych inštitúcií. Na vine má byť legislatíva EÚ o fosfátoch, ktoré sa v podobe aditív nachádzajú v nakrájaných kúskoch tohto obľúbeného pouličného občerstvenia.
Poslanci z Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) sa touto záležitosťou zaoberali 28. novembra a vyjadrili vážne obavy týkajúce vplyvu fosfátových potravinových prísad na zdravie ľudí.
Hovorkyňa EP v tejto súvislosti pre médiá spresnila, že europarlament sa nechystá zakázať kebab na území EÚ. "Poslanci majú pripomienky k návrhu povoliť používanie potravinárskych aditív - fosfátov - v mäse používanom v kebaboch," opísala situáciu. Vysvetlila, že členovia ENVI sa opierajú o vedecké štúdie, podľa ktorých tieto prísady môžu spôsobiť srdcové a cievne ochorenia.
Používanie týchto prídavných látok v kebaboch nie je povolené ani v súčasnosti. Návrh na ich povolenie podala Európska komisia, avšak poslanci z ENVI sa rozhodli počkať na výsledky ďalších štúdií o možných negatívnych vplyvoch týchto aditív. To znamená, že sa zatiaľ na doterajšej situácii nič nemení, zdôraznila hovorkyňa EP.
Námietky výboru ENVI musia podporiť hlasovaním všetci poslanci europarlamentu.
Poslanec Mikolášik, ktorý je členom výboru ENVI, v správe pre TASR uviedol, že rovnako ako väčšina jeho kolegov v tomto výbore nesúhlasí s návrhom eurokomisie používať nebezpečné fosfáty v podobe prídavných látok v mäsových zmesiach kebabu.
"Či sa už jedná o baranie, jahňacie, teľacie, hovädzie mäso alebo hydinu, fosfátové prídavné látky E 338-341, E 343 a E 450 - 452 predstavujú ohrozenie zdravia a je v našom vlastnom záujme vyhýbať im. Verím, že potravinársky priemysel ich nahradí inou alternatívou. Každopádne sa nejedná o zákaz kebabu, ale uvedených prídavných látok," zdôraznil Mikolášik.
Návrh Európskej komisie chce umožniť používanie fosfátových prísad, ktoré v súčasnosti nie sú povolené v kebaboch a gyrosoch. Hlavná námietka EP tkvie v riziku pre ľudské zdravie, keďže niektoré štúdie poukazujú na možný negatívny dopad na kardiovaskulárny systém pri príjme fosfátov. Ľudské telo vo vyššej miere vstrebáva fosfátové prísady ako fosfát prirodzene obsiahnutý v potravinách. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) skúma bezpečnosť fosfátových prísad v potravinách, testovanie má byť ukončené do konca roku 2018.
Komisia je povinná sa riadiť uzneseniami Európskeho parlamentu. Poslanci budú o tejto záležitosti hlasovať na budúci týždeň v Štrasburgu. Ak sa na plenárnom zasadnutí podarí dosiahnuť nadpolovičnú väčšinu hlasov (376) proti fosfátovým aditívam, pre exekutívu EÚ bude toto uznesenie záväzné.
Začiatkom decembra viaceré európske médiá informovali, že produktom ako döner kebab alebo gyros hrozí zákaz zo strany európskych inštitúcií. Na vine má byť legislatíva EÚ o fosfátoch, ktoré sa v podobe aditív nachádzajú v nakrájaných kúskoch tohto obľúbeného pouličného občerstvenia.
Poslanci z Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) sa touto záležitosťou zaoberali 28. novembra a vyjadrili vážne obavy týkajúce vplyvu fosfátových potravinových prísad na zdravie ľudí.
Hovorkyňa EP v tejto súvislosti pre médiá spresnila, že europarlament sa nechystá zakázať kebab na území EÚ. "Poslanci majú pripomienky k návrhu povoliť používanie potravinárskych aditív - fosfátov - v mäse používanom v kebaboch," opísala situáciu. Vysvetlila, že členovia ENVI sa opierajú o vedecké štúdie, podľa ktorých tieto prísady môžu spôsobiť srdcové a cievne ochorenia.
Používanie týchto prídavných látok v kebaboch nie je povolené ani v súčasnosti. Návrh na ich povolenie podala Európska komisia, avšak poslanci z ENVI sa rozhodli počkať na výsledky ďalších štúdií o možných negatívnych vplyvoch týchto aditív. To znamená, že sa zatiaľ na doterajšej situácii nič nemení, zdôraznila hovorkyňa EP.
Námietky výboru ENVI musia podporiť hlasovaním všetci poslanci europarlamentu.
Poslanec Mikolášik, ktorý je členom výboru ENVI, v správe pre TASR uviedol, že rovnako ako väčšina jeho kolegov v tomto výbore nesúhlasí s návrhom eurokomisie používať nebezpečné fosfáty v podobe prídavných látok v mäsových zmesiach kebabu.
"Či sa už jedná o baranie, jahňacie, teľacie, hovädzie mäso alebo hydinu, fosfátové prídavné látky E 338-341, E 343 a E 450 - 452 predstavujú ohrozenie zdravia a je v našom vlastnom záujme vyhýbať im. Verím, že potravinársky priemysel ich nahradí inou alternatívou. Každopádne sa nejedná o zákaz kebabu, ale uvedených prídavných látok," zdôraznil Mikolášik.
Návrh Európskej komisie chce umožniť používanie fosfátových prísad, ktoré v súčasnosti nie sú povolené v kebaboch a gyrosoch. Hlavná námietka EP tkvie v riziku pre ľudské zdravie, keďže niektoré štúdie poukazujú na možný negatívny dopad na kardiovaskulárny systém pri príjme fosfátov. Ľudské telo vo vyššej miere vstrebáva fosfátové prísady ako fosfát prirodzene obsiahnutý v potravinách. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) skúma bezpečnosť fosfátových prísad v potravinách, testovanie má byť ukončené do konca roku 2018.
Komisia je povinná sa riadiť uzneseniami Európskeho parlamentu. Poslanci budú o tejto záležitosti hlasovať na budúci týždeň v Štrasburgu. Ak sa na plenárnom zasadnutí podarí dosiahnuť nadpolovičnú väčšinu hlasov (376) proti fosfátovým aditívam, pre exekutívu EÚ bude toto uznesenie záväzné.