Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Europoslanci žiadajú užšiu spoluprácu tajných služieb

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Lídri politických skupín ľudovcov, sociálnych demokratov a liberálov vyzvali na vytvorenie tajnej služby na úrovni EÚ s plnými právomocami vyšetrovať a stíhať teroristov.

Brusel/Štrasburg 13. apríla (TASR) - Doterajšie nástroje a nové opatrenia v oblasti prevencie a boja proti terorizmu, ochrany občanov EÚ a stíhania páchateľov boli včera popoludní predmetom rozpravy poslancov Európskeho parlamentu (EP) s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a holandskou ministerkou obrany Jeanine Hennisovou-Plasschaertovou, ktorej krajina v súčasnosti predsedá Rade EÚ. Na rozprave sa zúčastnila aj šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová.

Poslanci zopakovali svoju výzvu členským štátom EÚ na zintenzívnenie výmeny spravodajských informácií a spolupráce tajných služieb. Lídri politických skupín ľudovcov, sociálnych demokratov a liberálov vyzvali na vytvorenie tajnej služby na úrovni EÚ s plnými právomocami vyšetrovať a stíhať teroristov.

Predstavitelia ďalších politických skupín žiadali prísnejšie kontroly na hraniciach členských štátov, dobrovoľnú spoluprácu dôveryhodných tajných služieb a opatrenia na miestnej úrovni zamerané na prevenciu radikalizácie.

Slovenský europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ) v tejto súvislosti uviedol, že terorizmus je zločin, ktorý nepozná hranice a nerobí rozdiely medzi svojimi obeťami. Spresnil, že Európa sa musí proti nemu zmobilizovať a posilniť celoeurópsku spoluprácu. Za prvý konkrétny krok považuje prijatie registra cestujúcich v leteckej doprave (EÚ-PNR), ktoré umožní lepšie monitorovanie podozrivých cestujúcich.

"Predložili sme písomnú deklaráciu poslancov, ktorá ide nad rámec výmeny spravodajských informácií vnútri EÚ a volá po operatívnej spolupráci bezpečnostných zložiek EÚ, USA, Ruska, Číny a ostatných partnerov. K platnosti tejto deklarácie je potrebných 376 podpisov," uviedol poslanec József Nagy (Most-Híd).   Poslanec Branislav Škripek (OĽaNO) dodal, že pre účinnejší boj proti terorizmu treba nielen zlepšiť spoluprácu tajných služieb a výmenu informácií o pohybe teroristov na území EÚ, ale je nutné takisto sledovať ilegálne mešity v Európe, ktoré sú "miestom, kde imámi radikalizujú mladých ľudí", a zakročiť proti takýmto praktikám.   Ivan Štefanec (KDH) v súvislosti s rozpravou pripomenul, že v posledných mesiacoch boli Európania svedkami viacerých zlyhaní tajných služieb.

"Lepšia spolupráca a výmena informácií je kľúčom k ďalším akciám. V Európskej ľudovej strane sme pripravili sériu návrhov, vrátane prevencie nárastu extrémistických nálad medzi mladými ľuďmi a odrezania finančných tokov pre teroristické skupiny," zdôraznil Štefanec.  

Podľa poslankyne Anny Záborskej (KDH) sa terorizmus živí strachom a proti strachu sú najlepšou zbraňou informácie. Preto je podľa nej potrebná lepšia spolupráca členských štátov v oblasti výmeny a analyzovania informácií - tak je možné účinne predchádzať teroristickým útokom.

"Pri riešení terorizmu potrebujeme do istej miery aj európske riešenia. Útoky v Belgicku odhalili, že závažné problémy existujú aj vo fungovaní domácich tajných služieb a orgánov činných v trestnom konaní. Členské štáty by si preto mali upratať aj pred vlastným prahom," upozornila v tejto súvislosti poslankyňa Jana Žitňanská (NOVA).