Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Zahraničie

Európska komisia schválila prvú vakcínu proti ochoreniu chikungunya

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jednorazová vakcína IXCHIQ je určená pre osoby vo veku nad 18 rokov. Vyvinuli ju na pracovisku Valnevy v Rakúsku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Viedeň/Lyon 1. júla (TASR) — Prvá a zatiaľ jediná vakcína proti vírusu spôsobujúcemu ochorenie chikungunya získala od Európskej komisie povolenie na uvedenie na trh v krajinách Európskej únie. Oznámil to v pondelok jej výrobca, francúzska biotechnologická spoločnosť Valneva. Informovala o tom agentúra APA.

Jednorazová vakcína IXCHIQ je určená pre osoby vo veku nad 18 rokov. Vyvinuli ju na pracovisku Valnevy v Rakúsku. Okrem toho už bola schválená v USA a Kanade.

Vírus spôsobujúci chorobu chikungunya je prenášaný komárom tigrovaným a komárom egyptským. Prvýkrát bola identifikovaná v roku 1952 v Tanzánii. Meno vírusu pochádza z jazyka tamojšieho etnika Makondov a znamená "kráčať zhrbene", čo poukazuje na držanie tela chorých osôb.

Infekcia vedie u 97 percent ľudí k symptomatickému ochoreniu štyri až sedem dní po uštipnutí komárom. Zatiaľ čo úmrtnosť je nízka, infekčnosť je vysoká. Symptómy zahŕňajú akútnu horúčku, bolesť kĺbov a svalov, bolesť hlavy, nevoľnosť a vyrážky. Bolesť kĺbov je často vyčerpávajúca a môže trvať týždne až roky.

V oblastiach, kde patogén cirkuluje, často ochorie tretina až tri štvrtiny populácie. Cestovatelia sú vystavení vysokému riziku infekcie v oblastiach, kde sú endemické spomínané komáre – teda v Južnej a Strednej Amerike, Karibskej oblasti, častiach Afriky a v juhovýchodnej Ázii. Chikungunya sa doteraz objavila vo viac ako 110 krajinách. Komáre rodu Aedes sa vďaka globálnemu otepľovaniu šíria už aj v európskych krajinách.

Chikungunya sa zatiaľ nedá liečiť. Pomôcť môžu preventívne opatrenia, napríklad nosenie dlhého, svetlého oblečenia a aplikácia repelentu.