Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Európska komisia:EÚ nezabúda na udalosti spojené s rómskym holokaustom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Európska komisia a členské štáty EÚ sa zaviazali bojovať proti protirómskemu zmýšľaniu, diskriminácii Rómov a predsudkom voči nim.

Brusel 1. augusta (TASR) - EÚ pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu nezabúda na udalosť, ktorá sa stala pred 80 rokmi v koncentračnom tábore Osvienčim-Brezinka (2. augusta 1944). V spoločnom vyhlásení to uviedli predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová a eurokomisárka pre rovnosť Helena Dalliová, informuje spravodajca TASR.

"V tento deň muselo pod rúškom noci opustiť baraky viac ako 4300 sintských a rómskych detí, žien a mužov, ktorých príslušníci SS nahnali do plynových komôr. Počas holokaustu došlo k systematickému vyvražďovaniu vyše 500.000 Rómov. O život prišli vo vyhladzovacích a pracovných táboroch, mnohé obete skončili v neoznačených masových hroboch," uvádza sa v dokumente EK.

Komisia pripomenula, že životy Rómov vyhasli, ich kultúra bola pošliapaná a ich príbehy umlčané a preto je dôležité zabezpečiť, aby sa na ich osudy nezabudlo. "Nezabúdame. Chceme žiť vo svete rešpektujúcom ľudskú dôstojnosť, vo svete, v ktorom si ctíme rozmanitosť a v ktorom nie je miesto pre nenávisť," uviedli zástupkyne EK.

V roku 2015 Európsky parlament vyhlásil 2. august za Európsky deň pamiatky rómskych obetí holokaustu na pamiatku 500.000 európskych Rómov, ktorí boli zavraždení v nacistami okupovanej Európe. Uvedený počet obetí v tom čase predstavoval minimálne štvrtinu celkovej rómskej populácie.

Európska komisia a členské štáty EÚ sa zaviazali bojovať proti protirómskemu zmýšľaniu, diskriminácii Rómov a predsudkom voči nim. Ide o kľúčový cieľ strategického rámca EÚ pre Rómov na roky 2020 – 2030, ktorého cieľom je zabezpečenie rovnosti, začleňovania a účasti Rómov na európskej, ako aj vnútroštátnej úrovni. Svoj záväzok bojovať proti nenávisti a diskriminácii Rómov EK opätovne potvrdila v spoločnom oznámení s názvom "Nenávisť tu nemá miesto: Európa zjednotená proti nenávisti", ktoré prijala v decembri 2023.

Na jeseň EK zverejní správu o vykonávaní vnútroštátnych strategických rámcov pre Rómov, ktorá bude vychádzať z príspevkov členských štátov, národných kontaktných miest pre otázky Rómov, prieskumov vykonaných Agentúrou EÚ pre základné práva, ako aj z poznatkov občianskej spoločnosti.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)