Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Európska únia uvalila sankcie voči piatim osobám z Izraela

Na snímke v piatok 12. júla 2024 manévruje izraelský tank pri hraniciach medzi Izraelom a Gazou na juhu Izraela. Foto: TASR/AP

Sankcie Európskej únie v oblasti porušovania ľudských práv vo všeobecnosti zahŕňajú zmrazenie aktív a zákaz cestovania do členských krajín EÚ.

Brusel 15. júla (TASR) - Európska únia v pondelok predstavila sankcie voči piatim izraelským osobám a trom subjektom, ktoré sa podľa nej dopúšťajú "závažného a systematického porušovania ľudských práv" Palestínčanov v Predjordánsku a východnom Jeruzaleme. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Na zozname sa nachádza skupina Cav 9, ktorá pravidelne blokuje autá s dodávkami humanitárnej pomoci smerujúce do Pásma Gazy. Rovnako sa tam zaradil Benci Gopstein, zakladateľ a šéf ultranacionalistickej organizácie Lehava, či Isaschar Manne, ktorého EÚ považuje za zakladateľa nepovolenej osady na Izraelom okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Na obe osoby i skupinu Cav 9 uvalili sankcie aj Spojené štáty. Podľa Washingtonu skupina minulý týždeň vystupovala proti asimilácii Židov s nežidovskými občanmi a v mene náboženstva a národnej bezpečnosti vystupovala aj proti Arabom.

Sankcie Európskej únie v oblasti porušovania ľudských práv vo všeobecnosti zahŕňajú zmrazenie aktív a zákaz cestovania do členských krajín EÚ. Spolu s novým zoznamom už Únia za porušovanie práv sankcionovala celkovo 113 fyzických a právnických osôb a 31 subjektov z rôznych krajín.