Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Európsky Havaj v plameňoch: Únia poslala hasiace lietadlá na Madeiru

Ilustračná snímka. Foto: TASR

EÚ minulý týždeň na žiadosť Portugalska aktivovala svoj satelitný systém Copernicus, aby pomohla monitorovať požiar, ktorý trvá už týždeň a ohrozuje les zapísaný na zozname UNESCO.

Brusel 22. augusta (TASR) - Európska únia vo štvrtok poslala na portugalskýostrov Madeira dve hasiace lietadlá zo Španielska, oznámil hovorca Európskej komisie. Portugalsko v stredu požiadalo EÚ o pomoc pri boji s lesným požiarom, ktorý v oblasti zúri už týždeň a ohrozuje aj lesy zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Hovorca EK Balázs Ujvári uviedol, že žiadosť o pomoc v rámci mechanizmu civilnej ochrany EÚ bola doručená v stredu večer. V reakcii na žiadosť boli zo Španielska vyslané dve hasiace lietadlá zo strategickej rezervy EÚ. "Budú prispievať k pokračujúcemu úsiliu, ktoré miestne orgány vyvíjajú vo veľmi náročnom teréne," uviedol hovorca EK.

EÚ podľa neho minulý týždeň na žiadosť Portugalska aktivovala svoj satelitný systém Copernicus, aby pomohla monitorovať požiar, ktorý trvá už týždeň a ohrozuje les zapísaný na zozname UNESCO.

"Komisia bude, samozrejme, naďalej sledovať situáciu na mieste a v prípade potreby sme pripravení zmobilizovať ďalšiu pomoc,"
oznámil Ujvari.

Program EÚ Copernicus pre diaľkový prieskum Zeme na sieti X uviedol, že požiar do stredy popoludnia spálil plochu 4937 hektárov pôdy. Za predchádzajúcich 24 hodín zhorelo 545 hektárov pôdy.

Približne 150 hasičov bojuje s požiarmi na dvoch hlavných úsekoch na ostrove Madeira, ktorý je v tomto období plný turistov.

Požiar vypukol minulú stredu v odľahlej vidieckej oblasti Ribeira Brava na západe ostrova. Odvtedy sa - aj vďaka silnému vetru a vysokým teplotám - rozšíril i do susedných oblastí Camara de Lobos a Ponta de Sol.

Minulý rok zhoreli na Madeire tisíce hektárov porastov a pri lesnom požiari v roku 2016 v blízkosti mesta Funchal zahynuli najmenej tri osoby.