Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 2. november 2024
< sekcia Zahraničie

Eurostat: Domácnosti v EÚ v roku 2020 vyhodili 70 kg potravín na osobu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Reštaurácie a stravovacie služby v roku 2020 vytvorili 12 kilogramov potravinového odpadu na osobu.

Luxemburg 25. októbra (TASR) - Domácnosti v Európskej únii (EÚ) v roku 2020 vyhodili 70 kilogramov potravín na osobu, čo predstavuje vyše polovicu potravinového odpadu v 27 členských štátoch EÚ. V utorok to uviedol štatistický úrad EÚ, Eurostat. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

Celkový potravinový odpad v Únii dosiahol 127 kilogramov na obyvateľa, ukázali údaje v prvej celoúnijnej správe Eurostatu o tejto téme. V EÚ na začiatku roka 2020 žilo 447,7 milióna obyvateľov.

Celosvetový potravinový odpad tvorí osem až desať percent z celkového množstva emisií skleníkových plynov, oznámila Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) patriaca pod OSN.

Eurostat spresnil, že v domácnostiach EÚ vzniklo 55 percent z celkového potravinového odpadu počas prvého roka pandémie koronavírusu, zvyšných 45 percent vo zvyšku potravinovej dodávateľskej siete.

Ďalšími najväčšími producentmi potravinového odpadu boli výrobcovia potravín a nápojov (23 kilogramov odpadu na osobu) a primárna výroba (14 kilogramov). Tieto sektory používajú stratégie proti znehodnocovaniu potravín, napríklad ďalším zhodnocovaním vyradenej produkcie, uviedol Eurostat.

Reštaurácie a stravovacie služby v roku 2020 vytvorili 12 kilogramov potravinového odpadu na osobu (deväť percent z celkového množstva) a maloobchodné predajne a ďalšie podniky distribuujúce potraviny vytvorili najmenej odpadu. Vplyv lockdownov počas pandémie koronavírusu na tieto dva sektory Eurostat ešte stále analyzuje.