Reštaurácie a stravovacie služby v roku 2020 vytvorili 12 kilogramov potravinového odpadu na osobu.
Autor TASR
Luxemburg 25. októbra (TASR) - Domácnosti v Európskej únii (EÚ) v roku 2020 vyhodili 70 kilogramov potravín na osobu, čo predstavuje vyše polovicu potravinového odpadu v 27 členských štátoch EÚ. V utorok to uviedol štatistický úrad EÚ, Eurostat. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.
Celkový potravinový odpad v Únii dosiahol 127 kilogramov na obyvateľa, ukázali údaje v prvej celoúnijnej správe Eurostatu o tejto téme. V EÚ na začiatku roka 2020 žilo 447,7 milióna obyvateľov.
Celosvetový potravinový odpad tvorí osem až desať percent z celkového množstva emisií skleníkových plynov, oznámila Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) patriaca pod OSN.
Eurostat spresnil, že v domácnostiach EÚ vzniklo 55 percent z celkového potravinového odpadu počas prvého roka pandémie koronavírusu, zvyšných 45 percent vo zvyšku potravinovej dodávateľskej siete.
Ďalšími najväčšími producentmi potravinového odpadu boli výrobcovia potravín a nápojov (23 kilogramov odpadu na osobu) a primárna výroba (14 kilogramov). Tieto sektory používajú stratégie proti znehodnocovaniu potravín, napríklad ďalším zhodnocovaním vyradenej produkcie, uviedol Eurostat.
Reštaurácie a stravovacie služby v roku 2020 vytvorili 12 kilogramov potravinového odpadu na osobu (deväť percent z celkového množstva) a maloobchodné predajne a ďalšie podniky distribuujúce potraviny vytvorili najmenej odpadu. Vplyv lockdownov počas pandémie koronavírusu na tieto dva sektory Eurostat ešte stále analyzuje.
Celkový potravinový odpad v Únii dosiahol 127 kilogramov na obyvateľa, ukázali údaje v prvej celoúnijnej správe Eurostatu o tejto téme. V EÚ na začiatku roka 2020 žilo 447,7 milióna obyvateľov.
Celosvetový potravinový odpad tvorí osem až desať percent z celkového množstva emisií skleníkových plynov, oznámila Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) patriaca pod OSN.
Eurostat spresnil, že v domácnostiach EÚ vzniklo 55 percent z celkového potravinového odpadu počas prvého roka pandémie koronavírusu, zvyšných 45 percent vo zvyšku potravinovej dodávateľskej siete.
Ďalšími najväčšími producentmi potravinového odpadu boli výrobcovia potravín a nápojov (23 kilogramov odpadu na osobu) a primárna výroba (14 kilogramov). Tieto sektory používajú stratégie proti znehodnocovaniu potravín, napríklad ďalším zhodnocovaním vyradenej produkcie, uviedol Eurostat.
Reštaurácie a stravovacie služby v roku 2020 vytvorili 12 kilogramov potravinového odpadu na osobu (deväť percent z celkového množstva) a maloobchodné predajne a ďalšie podniky distribuujúce potraviny vytvorili najmenej odpadu. Vplyv lockdownov počas pandémie koronavírusu na tieto dva sektory Eurostat ešte stále analyzuje.