Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Exšéfka rakúskej diplomacie je vyslankyňou Kremľa za záchranu tigra

Tiger usurijský. Foto: TASR/AP

Tiger amurský, známy aj ako tiger sibírsky či ussurijský, je najväčší mačkovitý predátor na svete.

Moskva 4. septembra (TASR) - Bývalá rakúska ministerka zahraničných vecí Karin Kneisslová, ktorá mala ruského prezidenta Vladimira Putina ako hosťa na svojej svadbe a už dlhšie žije v Rusku, bola vymenovaná za vyslankyňu dobrej vôle za záchranu populácie ohrozeného tigra amurského v Rusku. Okrem toho Kneisslová pomáha aj Centru pre tigra amurského v medzinárodných záležitostiach, informovala v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na správu agentúry RIA Novosti.

Tiger amurský, známy aj ako tiger sibírsky či ussurijský, je najväčší mačkovitý predátor na svete.

Svoj záujem angažovať sa vo veci ochrany veľkých mačiek v Rusku avizovala Kneisslová už v septembri 2022 vo svojom vystúpení na ekonomickom fóre vo Vladivostoku.

Riaditeľ organizácie Amurskij tigr Sergej Aramilev vlani informoval, že Kneisslová poskytla finančné prostriedky na nákup deviatich moderných fotopascí pre prírodnú rezerváciu v Primorsku. Podľa Aramileva sú aktivity na ochranu tohto druhu tigra v Rusku pre Kneisslovú "veľmi dôležité". Organizácii Amurskij tigr pomáha tým, že verejne hovorí o jej aktivitách a "má dosť veľa partnerov", ktorí sa na nich tiež podieľajú.

Kneisslová bola šéfkou rakúskej diplomacie v rokoch 2017 až 2019, keď pôsobila vo vláde vedenej krajne pravicovou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ), hoci nebola jej členkou. FPÖ v roku 2016 podpísala s Putinovou stranou Jednotné Rusko "pakt o spolupráci".

V Rakúsku sa Kneisslová stala "vyvrheľom" po tom, ako v roku 2018 na svojej svadbe tancovala s Putinom.

V súvislosti so svojím neskorším odchodom do Ruska Kneisslová zvyčajne tvrdí, že nemala inú možnosť, ako utiecť z Rakúska a ukryť sa v Rusku. V júni na medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade vyhlásila, že je šťastná, že dostala novú šancu žiť a pracovať v Rusku.

Pred časom informovala, že si neďaleko mesta Kasimov v Riazanskej oblasti na juhu európskej časti Ruska kúpila pozemok s domom. Plánuje tam založiť záhradu a chovať kačice a husi.