Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 3. október 2024Meniny má Stela
< sekcia Zahraničie

Faeserovú rozhnevali protiizraelské zhromaždenia oslavujúce útok Iránu

Ľudia sa pozerajú na poškodenú budovu školy po iránskom raketovom útoku v izraelskom meste Gedera 2. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Faeserová varovala, že polícia zakročí proti akýmkoľvek demonštráciám na podporu palestínskej militantnej skupiny Hamas a libanonského Hizballáhu.

Berlín 2. októbra (TASR) - Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová v stredu vyjadrila rozhorčenie nad protiizraelskými pouličnými zhromaždeniami, ktorých účastníci oslavovali iránsky raketový útok na Izrael z predošlého večera. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Denník Bild predtým informoval, že do ulíc Berlína radostne vybehli desiatky ľudí v utorok večer krátko po tom, čo Irán spustil rozsiahly útok na Izrael a vypálil naň vyše 180 balistických rakiet. Civilisti sa preto museli ísť ukryť do protileteckých krytov.

Mnohí z demonštrantov mali podľa Bildu na sebe palestínske šatky, niektorí mávali libanonskými vlajkami a kričali "odpor" a "Alláhu akbar" (Boh je najväčší).

Faeserová varovala, že polícia zakročí proti akýmkoľvek demonštráciám na podporu palestínskej militantnej skupiny Hamas a libanonského Hizballáhu. Obe hnutia podporuje Teherán.

"Som zdesená a nahnevaná, že sa oslavuje takáto forma násilia. Každý čin, ktorý v Nemecku oslavuje a podporuje Hamas alebo Hizballáh, je trestný, dokonca aj na ulici," povedala Faeserová novinárom na margo zhromaždení.

Nemecké spravodajské služby naďalej monitorujú, ako môže konflikt na Blízkom východe vplývať na bezpečnostnú situáciu v Nemecku.

Hrozba, ktorú predstavujú islamistické, antisemitské a protiizraelské činy, je podľa ministerky na vysokej úrovni. Faeserová tvrdí, že na islamistickej scéne evidujú zradikalizovanú a emočne vypätú situáciu, ktorej dôsledky bolo vidieť v uliciach.