Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

FBI rozložila ďalšiu čínsku hackerskú skupinu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Wray zdôraznil, že FBI bude pokračovať v boji proti čínskym hackerom.

Washington 18. septembra (TASR) – Americké orgány rozložili druhú veľkú čínsku hackerskú skupinu prezývanú Flax Typhoon (Ľanový tajfún). Na konferencii o kybernetickej bezpečnosti vo Washingtone to v stredu oznámil riaditeľ Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Christopher Wray, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru Reuters.

Podľa Wraya skupinu riadila čínska spoločnosť s názvom Integrity Technology Group, ktorá sa vydávala za IT firmu, vykonávala však špionáž aj pre čínske bezpečnostné zložky.

Operácia proti skupine Flax Typhoon sa uskutočnila minulý týždeň ako súčasť úsilia o odstavenie čínskych botnetov, uviedol Wray. Botnet je označenie pre sieť internetových robotov, ktorých ovláda hacker. Tieto infikované zariadenia, najčastejšie počítače, vykonávajú bez vedomia používateľov naprogramovanú úlohu, napríklad zahltia a zablokujú koordinovaným útokom zvolenú webovú stránku či hromadne zasielajú spam.

V prípade skupiny Flax Typhoon plnili úlohu botnetov kamery a digitálne pamäťové zariadenia. Keď sa FBI pokúsila prevziať kontrolu nad infraštruktúrou botnetu, hackeri zareagovali kybernetickým útokom, povedal Wray.

Rovnako ako iná rozložená čínska hackerská skupina Volt Typhoon sa aj Flax Typhoon zameriavala na kritickú infraštruktúru v západných krajinách vrátane námorných prístavov, poskytovateľov internetu a verejných služieb, ale aj na firmy, mediálne organizácie, univerzity a vládne agentúry.

Wray zdôraznil, že FBI bude pokračovať v boji proti čínskym hackerom. Operácia proti skupine Flax Typhoon bola "iba jedným kolom v oveľa dlhšom boji".