Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Zahraničie

Fiala: Chceme presviedčať štáty k tvrdšiemu prístupu k migrácii

Na snímke Petr Fiala. Foto: TASR/AP

Česko podľa Fialu zastáva názor, že doterajšie kroky EÚ v oblasti nelegálnej migrácie nestačia a je nutné postupovať rýchlejšie a rozhodnejšie.

Praha 16. októbra (TASR) - Európska únia si podľa českého premiéra Petra Fialu s problémom nelegálnej migrácie sama neporadí. Preto je nutné, aby spolupracovala s tretími krajinami. Česko spolu s niektorými ďalšími štátmi chce na summite EÚ, ktorý sa v Bruseli začne vo štvrtok, presviedčať ostatné členské krajiny, aby EÚ k tejto otázke zaujala razantnejší postoj. Uviedol to v stredu pred odletom do Bruselu, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Česko podľa Fialu zastáva názor, že doterajšie kroky EÚ v oblasti nelegálnej migrácie nestačia a je nutné postupovať rýchlejšie a rozhodnejšie. Na okraj summitu sa preto stretne s lídrami krajín s podobným názorom. Táto koordinačná schôdza by sa podľa jeho slov mala konať vo štvrtok za účasti lídrov Dánska, Holandska, Rakúska a Poľska. Podľa Fialu je možné, že sa nakoniec pripojí viac krajín.

"Chceme vytvárať tlak a presviedčať ďalšie štáty, aby sme v migrácii postupovali rozhodnejšie a rýchlejšie, aby sme zlepšili návratovú politiku a procesy vyhosťovania, aby sme viac spolupracovali s tretími krajinami a problém nelegálnej migrácie riešili ešte predtým, než sa tí ľudia dostanú na územie EÚ, pretože potom už je neskoro," vysvetlil predseda českej vlády.

Príklad dohody Talianska a Albánska ako jedného z riešení, je podľa neho správny a je potrebné vyskúšať, ako to bude fungovať. "Je dôležité, aby sa to podarilo, lebo potom by sme podobným spôsobom mohli pracovať s tretími krajinami," povedal s tým, že by sa tak dosiahol jeden z cieľov - riešiť nelegálnu migráciu pred hranicami EÚ. Albánsko však túto dohodu uzavrelo iba s Talianskom. Podľa Fialu je nutné rokovať o podobných riešeniach s ďalšími štátmi, napríklad v Afrike.

"Sama EÚ si s tým neporadí, musíme spolupracovať s tretími krajinami, ale EÚ musí mať väčšiu odvahu k jasnejším krokom," dodal predseda českej vlády. Otázka nelegálnej migrácie je dnes podľa neho otázkou vnútornej bezpečnosti EÚ a tiež jej súdržnosti. Riešenie kontrolami na vnútorných hraniciach schengenu je podľa jeho slov proti duchu EÚ a proti tomu, čo na EÚ najviac oceňujú jej obyvatelia, teda voľnému pohybu. Označil to za neprijateľné.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)