Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Zahraničie

Fiala: Keď bude Fico naplno v práci, môžeme hovoriť o rokovaní vlád

Petr Fiala. Foto: TASR/AP

Podotkol, že sa uskutočňujú všetky formy bilaterálnych rokovaní vrátane pravidelného stretávania ministrov a pripomenul aj nedávnu návštevu slovenského prezidenta Petra Pellegriniho v Prahe.

Praha 1. júla (TASR) - Keď bude slovenský premiér Robert Fico opäť naplno v práci, bude podľa českého premiéra Petra Fialu možné hovoriť o tom, či by konzultácie medzi vládami ČR a SR dávali zmysel a prípadne v akom termíne by sa mohli konať. Dovtedy je táto debata podľa Fialu predčasná a z českej strany by bola neúctivá. Povedal to v pondelok po stretnutí najvyšších ústavných činiteľov na Pražskom hrade, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Na programe dňa to nie je preto, lebo pre medzivládne rokovanie je absolútne kľúčové stretnutie premiérov. Slovenský pán premiér je momentálne v rekonvalescencii, tak až bude naplno v práci, môžeme sa rozprávať zase o tom, či takéto rokovania dávajú zmysel a prípadne v akom termíne. Do tej doby by som tú debatu považoval za predčasnú a svojím spôsobom z našej strany aj za neúctivú," vysvetlil postoj ČR predseda tamojšej vlády.

Na snímke stretnutie českých najvyšších ústavných činiteľov - prezidenta Petra Pavla, premiéra Petra Fialu, predsedníčky Poslaneckej snemovne ČR Markéty Pekarovej Adamovej, predsedu Senátu ČR Miloša Vystrčila, ministerky obrany ČR Jany Černochovej a ministra zahraničných vecí ČR Jana Lipavského na Pražskom hrade k témam zahraničnej politiky ČR. Praha, 1. júla 2024.
Foto: TASR - Barbora Vizváryová


Vzťahy ČR a SR sú podľa jeho slov na mnohých úrovniach výborné. Podotkol, že sa uskutočňujú všetky formy bilaterálnych rokovaní vrátane pravidelného stretávania ministrov a pripomenul aj nedávnu návštevu slovenského prezidenta Petra Pellegriniho v Prahe. "Vzťahy sú naozaj mnohostranné a dobré. Napriek tomu, že si so slovenskou vládou nerozumieme v niektorých zahraničnopolitických otázkach, to nemusí naše vzťahy nejako výrazne oslabovať," povedal Fiala.

Predsedníčka poslaneckej snemovne zdôraznila, že situácia na Slovensku ju znepokojuje. "Som tým znepokojená. Myslím si, že sú veľmi priliehavé slová podpredsedníčky Európskej komisie Věry Jourovej, ktorá hovorila, že to, čo zvládlo Maďarsko za niekoľko rokov, sa Slovensko snaží dobehnúť za pár mesiacov. To je pre nás pre vývoj v našom regióne vec, ktorú bedlivo sledujeme, ku ktorej nemlčíme a ktorú aj počas rokovaní s našimi slovenskými partnermi zdôrazňujeme," povedala šéfka snemovne. Dodala, že politici sa na stretnutí zhodli, že vzťahy so SR sú pre Česko prioritou a chcú, aby sa rozvíjali aj naďalej.

Na snímke stretnutie českých najvyšších ústavných činiteľov - prezidenta Petra Pavla, premiéra Petra Fialu, predsedníčky Poslaneckej snemovne ČR Markéty Pekarovej Adamovej, predsedu Senátu ČR Miloša Vystrčila, ministerky obrany ČR Jany Černochovej a ministra zahraničných vecí ČR Jana Lipavského na Pražskom hrade k témam zahraničnej politiky ČR. Praha, 1. júla 2024.
Foto: TASR - Barbora Vizváryová


Na schôdzke sa zúčastnila aj ministerka obrany, ktorá uviedla, že v rámci jej rezortu sa vzťahy medzi ČR a SR nezmenili. "Vzťahy so SR v rámci nášho rezortu fungujú, vďakabohu, naďalej rovnakým spôsobom, ako to bolo v minulosti. Tu som žiadnu zmenu nezaznamenala. Máme tu aj požiadavku zo slovenskej strany, aby sme predlžili ochranu ich vzdušného priestoru," povedala Černochová s tým, že o tom budú rokovať.

Česko začiatkom marca v reakcii na postoj SR k vojne na Ukrajine odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie, ktoré sú prejavom nadštandardných vzťahov medzi štátmi. Kabinet českého premiéra to zdôvodnil nesúhlasom s niektorými krokmi slovenskej vlády v oblasti zahraničnej politiky. Minulý týždeň Fiala uviedol, že úvahy o obnovení rokovaní sú predčasné, na čo slovenská vláda zareagovala vyhlásením, že jeho slová nepovažuje za úctivé a napomáhajúce dobrým susedským vzťahom.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)