Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Zahraničie

Fiala: Postup SR v otázke poskytnutia pomoci Ukrajine nie je šťastný

Na archívnej snímke premiér ČR Petr Fiala. Foto: TASR - Martin Baumann

Dodal, že síce chápe dôvody, ktoré k tomuto kroku mohli viesť, ale pripomenul, že Ukrajina podľa neho pomoc potrebuje.

Praha/Granada 5. októbra (TASR) - Český premiér Petr Fiala vo štvrtok označil postup Slovenska v otázke poskytnutia ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine za "nie úplne šťastný", hoci podľa vlastných slov chápe dôvody, ktoré k tomu mohli viesť. Reagoval tak na krok slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá sa pred súhlasom s poskytnutím ďalšej pomoci Kyjevu rozhodla počkať na závery rokovaní o zostavení novej vlády, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Je pre mňa z pochopiteľných dôvodov ťažké komentovať rozhodnutie inej krajiny, ale snáď to nebude nezdvorilé, ak poviem, že nepovažujem tento postup Slovenska za úplne šťastný," povedal český premiér, ktorý sa zúčastňuje na summite Európskeho politického spoločenstva v španielskej Granade.

Dodal, že síce chápe dôvody, ktoré k tomuto kroku mohli viesť, ale pripomenul, že Ukrajina podľa neho pomoc potrebuje. "Potrebuje ju rýchlo, pretože zvádza zápas nielen za svoju územnú celistvosť, bezpečnosť a nezávislosť, ale aj za európsku bezpečnosť a mier v Európe. Preto si zaslúži našu podporu, a tak si myslím, že musíme využiť všetky príležitosti, ako jej pomôcť," dodal Fiala.

Vo štvrtok sa v médiách objavili informácie, že Čaputová sa postavila proti zámeru slovenského ministerstva obrany poskytnúť Kyjevu ďalšiu vojenskú pomoc. Podľa jej hovorcu Martina Strižinca však nie je pravda, že by prezidentka ďalší balík vojenskej pomoci Ukrajine zastavila.

Prezidentka podľa neho vojenskú pomoc Ukrajine podporuje, ale momentálne nedáva súhlas ani nesúhlas s jej poskytnutím. Čaputová sa podľa hovorcu stotožnila s názorom premiéra Ľudovíta Ódora, že je potrebné rešpektovať výsledky volieb a počkať na závery rokovaní o zostavení novej vlády.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)