Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Fiala: Prvá zásielka z českej muničnej iniciatívy je už na Ukrajine

Petr Fiala. Foto: TASR

Česká republika sa svojou iniciatívou snaží urýchlene zohnať muníciu pre Ukrajinu z mimoeurópskych štátov, pričom na Západe hľadá spojencov na jej financovanie.

Praha 25. júna (TASR) - Prvá zásielka munície z českej iniciatívy je už na Ukrajine. Na sociálnej sieti X to v utorok potvrdil český premiér Petr Fiala, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Prvá zásielka munície z našej iniciatívy pred časom dorazila na Ukrajinu. Robíme, čo je potrebné," napísal predseda českej vlády. Množstvo odoslanej munície nespresnil.

V máji uviedol, že do iniciatívy sa dosiaľ zapojilo 15 členských krajín EÚ a NATO, ktoré do nej prispeli celkovou čiastkou viac než 1,6 miliardy eur. Počas svojej aprílovej cesty do Spojených štátov povedal, že k Česku sa pripojilo celkovo asi 20 krajín, vďaka ktorým môže Kyjev aktuálne dostať 500.000 kusov delostreleckej munície a ďalšie dodávky budú nasledovať. Dodal, že "neexistuje dôvod", prečo by ČR v rámci tohto projektu nemohla doručiť ďalší milión kusov počas nasledujúcich 12 mesiacov.

Podľa českého prezidenta Petra Pavla ide o súčasť celkového úsilia, ako podporiť Ukrajinu v jej práve na sebaobranu. V utorok podotkol, že o tejto správe hovoril aj na spoločnom stretnutí s Fialom a predsedom opozičného hnutia ANO Andrejom Babišom.

Prezident zdôraznil, že Ukrajina nemá také rozsiahle zdroje ako Rusko a ak sa má proti nemu ubrániť, potrebuje pomoc. "Naša muničná iniciatíva je jednou z foriem tejto pomoci. Som veľmi rád, že sa podarilo prvú časť dodávky munície na Ukrajinu doručiť a že už existuje aspoň rámcový plán dodávok na zvyšok tohto roka. Určite o tom budeme hovoriť aj na summite NATO – to bude jeden z bodov, ktorý tam ČR bude prezentovať," avizoval Pavel.

Česká republika sa svojou iniciatívou snaží urýchlene zohnať muníciu pre Ukrajinu z mimoeurópskych štátov, pričom na Západe hľadá spojencov na jej financovanie. S týmto návrhom prišiel Fiala na mimoriadnom summite EÚ v Bruseli začiatkom februára. Český prezident Petr Pavel neskôr na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii v polovici februára informoval o možnosti zakúpiť v tretích krajinách 800.000 delostreleckých granátov pre Ukrajincov brániacich sa pred ruskou agresiou.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)