Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Filipíny podpísali významnú obrannú dohodu s Japonskom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Filipíny a Japonsko sú dlhoročnými spojencami USA, ktoré sa vzájomnou spoluprácou snažia reagovať na narastajúci vplyv a vojenskú silu Číny v regióne.

Manila 8. júla (TASR) - Filipíny a Japonsko podpísali v pondelok kľúčový obranný pakt, na základe ktorého môžu umiestniť vojenské jednotky na územie druhej krajiny v rámci cvičení alebo vojenských operácií. TASR o tom informuje na základe správy tlačovej agentúry AFP.

Dohoda o recipročnom prístupe (RAA) začala vznikať už vlani v novembri, ale finalizovaná bola až v Manile, kde japonský minister obrany Minoru Kihara a japonská ministerka zahraničných vecí Jóko Kamikawová rokovali s filipínskymi rezortnými partnermi Gilbertom Teodorom a Enriquem Manalom.

Filipíny a Japonsko sú dlhoročnými spojencami USA, ktoré sa vzájomnou spoluprácou snažia reagovať na narastajúci vplyv a vojenskú silu Číny v regióne. Peking už dokonca obvinil Washington z toho, že sa snaží vytvoriť ázijsko-tichomorskú verziu NATO.

Podpísanie RAA prichádza rovnako v čase, kedy narastá napätie v Juhočínskom mori a dochádza tu ku konfliktom Číny s Taiwanom i Filipínami. Sporné sú pre Peking aj ostrovy vo Východočínskom mori, ktoré spravuje Japonsko.

Tokio napadlo a okupovalo Filipíny počas druhej svetovej vojny. Odvtedy sa však obe krajiny zblížili pre obchod a investície. Japonsko je dokonca kľúčovým dodávateľom bezpečnostného vybavenia pre Manilu vrátane hliadkovacích plavidiel či monitorovacích radarových systémov.

Japonsko podpísalo v uplynulých rokoch podobné recipročné dohody aj s Britániou či Austráliou. Filipíny zasa uzavreli takýto pakt so Spojenými štátmi a Austráliou, a plánujú vytvoriť ďalší aj s Francúzskom.