Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Filipíny zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 6,8

Ilustračné foto. Foto: TASR František Iván

V decembri zasiahlo Mindanao zemetrasenie s magnitúdou 7,6, ktoré nakrátko vyvolalo varovanie pred cunami.

Manila 3. augusta (TASR) - V sobotu zasiahlo pobrežie južných Filipín zemetrasenie s magnitúdou 6,8, uviedol americký geologický inštitút (USGS). Nebolo však vydané žiadne varovanie pred cunami a bezprostredne nehlásia ani žiadne škody. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Zemetrasenie zasiahlo štát v juhovýchodnej Ázii skoro ráno na východe ostrova Mindanao. Miestna seizmologická agentúra uviedla, že pri zemetrasení pravdepodobne nedošlo k žiadnym škodám.

Podľa tamojších úradníkov boli otrasy pomerne silné a trvali približne desať až 30 sekúnd. Dodali, že v súčasnosti monitorujú situáciu a zisťujú prípadné škody.

Filipíny pravidelne postihujú zemetrasenia. Dôvodom je, že sa nachádzajú pozdĺž takzvaného tichomorského "Ohnivého kruhu", a teda oblúku intenzívnej seizmologickej a vulkanickej aktivity.

Väčšina zo zemetrasení je slabá a ľudia ich ani nepocítia. Avšak silné a ničivé zemetrasenia prichádzajú náhodne, pričom nie je k dispozícii žiadna technológia, ktorá by dokázala predpovedať, kedy a kde k nim dôjde, pripomína AFP.

V decembri zasiahlo Mindanao zemetrasenie s magnitúdou 7,6, ktoré nakrátko vyvolalo varovanie pred cunami. Obyvatelia východného pobrežia ostrova museli opustiť budovy, evakuovať nemocnicu a hľadať vyššie položené miesta. Zahynuli najmenej traja ľudia.